Noorsoopolitseiniku šokeeriv avastus: vanemad jätavad lapse autode voolu ja jalutavad ise minema

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivimurru 9
Kivimurru 9 Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Kadrioru Saksa gümnaasiumi Mäe maja 1.-5. klassi õpilaste vanemad said eile politseilt manitseva kirja, et nad lastele liikluses head eeskuju näitaksid. Põhjuseks eluohtlik komme tõugata laps sebra kõrvalt üle tiheda liiklusega tee ja ise tagasi jalutada.

Kirja autoriks on Ida-Harju politseijaoskonna noorsoopolitseinik Dei Stein, kes jälgis ise hommikuti terve nädala jooksul Kivimurru tänaval Mäe õppehoone ees laste ja vanemate käitumist. «Andsin seal pürotehnika teemal lastele tunde ja enne jälgisin maja ees liikluskäitumist. Olen koolimaja esisel tasapisi silma peal hoidnud juba sügisest saati ja veendusin nüüd, et mitte midagi ei ole muutunud,» rääkis ta Postimehele.

Olles näinud, kuidas suur osa vanematest läheb tiheda liiklusega tänaval lapsega ülekäiguraja kõrvalt poolele sõiduteele, lükkab lapse üle tee ja keerab ise poole pealt tagasi, rääkis Stein sel teemal ka kooli õppejuhiga. Viimane ütles tema kinnitusel, et ka Kadrioru Saksa gümnaasiumi Oru maja ees Gonsiori tänaval olevat täpselt samasugune probleem – teed ületatakse pidevalt valest kohast.

«Mind tõsimeeli šokeerib lapsevanemate selline käitumine,» ütles Stein. «Lastega ju juhtub liiklusõnnetusi ja lapsed õpivad läbi eeskuju. Vanemad peavad neile seda positiivset eeskuju näitama, aga nad ei tee seda.»

Politsei manitsussõnad ehk mõjusamad

«Veelgi šokeerivam oli, et kui ma andsin lapsevanematele suuna kätte, et kallis proua või kallis härra, sebra on natukene eemal, näidakem lastele positiivset eeskuju, siis hakati ennast kohe õigustama ja seda lapse juuresolekul,» nentis ta.

Samuti polnud noorsoopolitseiniku sõnul laste ega vanemate riietel näha helkureid. Kõike seda nähes otsustaski ta koostada lapsevanematele kirja, mille viimased eile kätte said ja mis läks üles ka e-kooli. See oli kõige kiirem viis jõuda korraga võimalikult paljude vanemateni.

«Esmakordselt sai selline kiri edastatud ka läbi e-kooli,» ütles Stein, kes pole veel üheltki vanemalt tagasisidet saanud. «Arvan aga, et kui sellise kirja koostaks kool, jääks see liiga lahjaks, aga kui seda teeb politsei, siis on ehk rohkem kasu. Loodame, katsetame.»

Trahvima ei tahaks hakata

Ta möönis, et valest kohast teed ületades oluliselt rohkem aega võida. «Seal on kitsad tänavad, hästi tihe autoliiklus. Me ei saa lubada, et seal niimoodi lapsed ohtu seatakse,» märkis ta.

Stein lisas, et täiskasvanute mõtlemist on raske muuta, aga kuskilt peab alustama. Nii nagu ta ka kirjas mainis, plaanib politsei tuleval aastal kooli ees oleva liikluskäitumise veelgi suurema tähelepanu alla võtta. «Plaanime seal valvata suuremate jõududega. Trahvida me ei tahaks, aga eks me veel mõtle, kuidas sõnumit lapsevanemateni viia, sest üks on kindel - mingisugused muutused peavad tulema,» sõnas ta.

11-aastase kogemusega noorsoopolitseiniku sõnul on esiteks oluline lapsi liikluses mitte ohtu seada, teisalt tõi ta aga välja, et kui need 1.-5. klassi lapsed on kõrvalt näinud, kuidas nende vanemad seadusandlusele vilistavad, siis kord puberteediikka jõudes hakkavad nad vilistama vanemate nõudmistele ja soovidele.

Direktor peab kirja positiivseks meeldetuletuseks

Teiste koolide juures pole noorsoopolitsei selliselt liikluskäitumist jälginud, küll on käidud tegemas helkurikontrolli. Tulevikus ehk võtab politsei ka teised tihedama liiklusega koolide esised suurema tähelepanu alla.

«Kui keegi sellest kirjast järeldusi teeb ja oma käitumist korrigeerib, on igati hea,» ütles Postimehele üks lapsevanematest, kes selle kirja sai. 

Kadrioru Saksa gümnaasiumi direktor Imbi Viisma selgitas, et politsei pöördumise sai 1.-5. klassi õppetooli juht ja kiri edastati vanematele, kelle lapsed õpivad Mäe majas Kivimurru tänaval. «Juba mitmeid aastaid on politsei 1. septembril turvamas kooli juures paiknevaid ülekäiguradasid, seega on politsei ka varem kooli juures valvet pidanud,» ütles ta ja lisas: «Pean kirja positiivseks meeldetuletuseks - hoolime oma lastest ja iseendast».

Politsei pöördumine täismahus:

Hea lapsevanem!

Politsei on viimase nädala jooksul jälginud laste teekonda Kadrioru Saksa gümnaasiumi Mäe maja ees ja liikluseeskirjade täitmist. Nähtud vaatepilt on väga kurb. Kooli aia väravast 254 sammu kaugusel on märgistatud ülekäigurada ehk sebra. 30 minuti jooksul enne koolipäeva algust toimunud vaatluste ajal kasutati seda väga vähe. Näiteks 13.12 kasutas seda 3 last üksi ja 4 lapsevanemat koos lapsega. Kuidas suur osa vanematest käitub? Tiheda liiklusega tänaval minnakse lapsega sebrast 25 sammu kauguselt poolele sõiduteele, laps lükatakse üle tee ning ise keeratakse poole tee pealt tagasi. Samuti pole ei laste ega vanemate riietel helkureid näha. Kui erariides politseinik juhib vanemate tähelepanu, asutakse ennast õigustama, mitte ei anta aru enda käitumisest. Laps õpib läbi käitumusliku eeskuju, mitte läbi kuiva teooria. Kallid lapsevanemad, näidake, et Te hoolite oma lastest tõeliselt. Näidake positiivset eeskuju. Sellega vähendate õnnetuste ohtu ning hilisemas puberteedieas on teil oma laste ees enam autoriteeti. 25 sammu ei ole 250 meetrit. Uuel aastal plaanib politsei kooli ees oleva liikluskäitumise suurema tähelepanu alla võtta. Varugem siis aega kas lisa 25 sammuks või oma tegevustee põhjendamiseks. Seniks ilusat jõuluaega, turvalist vaheaega, positiivset eeskuju ning kohtumiseni uuel aastal.

Teie politsei

Koostöös loome turvalisust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles