Vanalinna baarid võivad vaidluses linnaga minna riigikohtuni välja

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahes alamas kohtuastmes Tallinna linnale kaotanud vanalinna baaridest vähemalt kolm tahavad viia vaidluse riigikohtusse, sest linnavalitsuse korraldust täites ei oleks neil tõenäoliselt võimalik tegevust jätkata.

Tallinna ringkonnakohus otsustas jätta muutmata Tallinna halduskohtu otsuse, mille järgi on Tallinna linnavalitsuse korraldus piirata vanalinna baaride öist lahtiolekuaega ja alkoholimüüki õiguspärane.

Otsus puudutab Suur-Karja tänaval aktiivselt tegutsevaid meelelahutuskohti, nagu Labor baar, Nimeta baar, St. Patrick's ja Route 13, aga ka eemal asuvaid kohti, nagu Valli baar ja Taco Express.

Samuti leidis ringkonnakohus erinevalt halduskohtust, et linnavalitsuse korraldus peaks kehtima siiski ka Suur-Karja tänaval asuvate The Dublineri ja Bayern Böhmen Kelleri (M&A Pubid OÜ) kohta.

Hiljutine kohtuotsus on rõõmusõnum vanalinna elanikele ja Tallinna linnale, kuid mõistagi mitte baaridele, kes peavad nüüd otsustama, kas asuda linna korraldust täitma ja ehk üldse uksed sulgeda, või esitada kassatsioonkaebus riigikohtule. Aega selleks on 6. veebruarini.

Vähemalt kolme baari esindajad kinnitasid, et kavatsevad riigikohtuni välja minna. Üks neist on Suur-Karja tänaval asuva St. Patrick's. «See, et meil keelatakse määrusega ka toidu müümine, on ilmne äritegevuse piiramine ilma igasuguse õigusliku aluseta,» põhjendas St. Patrick's OÜ juhatuse liige Priit Vahe, et probleemiks ei ole vaid öine alkoholimüügi piirang.

Pikaks veninud vaidlust linnaga nimetas ta absurdseks. «Tallinna linn on teinud korralduse Suur-Karja tänava restoranidele ja baaridele märkega, et see kehtib kuni rikkumiste kõrvaldamiseni, kuid St. Patrick'sil ei ole linna ega politsei ees ühtegi rikkumist, mida oleks tuvastatud, ja mida meil oleks seetõttu võimalik kõrvaldada,» lisas Vahe, et sel põhjusel nad otsuse edasi kaebavadki.

Niisamuti kinnitas OÜ Kanteron BVI (Nimeta baar ja Route 13) juhatuse liige Vallo Palvadre, et nad kavatsevad Tallinna ringkonnakohtu otsuse vaidlustada ja riigikohtusse pöörduda. «Linnavalitsuse korraldusega seatud kellaaegadega ei ole paraku võimalik majandustegevust jätkata,» tõdes Palvadre.

Kaks baari uksed sulgenud

Ta viitas asjaolule, et kaks Suur-Karja tänava baari on juba uksed sulgenud, mistõttu on sealkandis ka müra oluliselt vähem. Samuti ütles Lab OÜ ja Acacia Trade OÜ (Labor baarid) juhatuse liige Rando Säinas, et kahe baari sulgemise tõttu on Suur-Karja tänav oluliselt rahulikum.

«Baaride kontsentratsioon, millega linn ja elanikud rahul ei ole, on oluliselt vähenenud. See oli ka kohtus üks etteheidetest, et baaride kontsentratsioon sealkandis on liiga suureks läinud. Nüüd on selgelt näha, et tänaval on vähem inimesi ja müra,» rääkis ta. Säinas viitas ka politsei andmetele, mille kohaselt on väärtegude arv vanalinnas langenud. 

Üks viimase poole aasta jooksul suletud baaridest Suur-Karja tänaval ongi Labori baar. Teine Labori baar veel tegutseb.

«Pärast negatiivset meediakajastust muutus klientide käitumine ja Suur-Karja tänavat eelistatakse vähem,» põhjendas Säinas, miks üks Labori baaridest möödunud suvel kinni pandi.

Seda, et inimesi on üleüldse viimastel aastatel Suur-Karja tänaval vähemaks jäänud, kinnitavad teisedki seal tegutsevate baaride omanikud.

Säinase sõnul ei ole juhatus veel otsustanud, kas nad esitavad kassatsioonkaebuse. Kui juhatus leiab, et nad ei peaks otsust edasi kaebama, tuleb tema sõnul tõsiselt kaaluda, kas ehk teinegi Labor Suur-Karja tänaval kinni panna.

Otsuse edasikaebamise osas pole selget seisukohta veel ka Valli baaril. «Ma pean veel mõtlema, kas on mõtet edasi kaevata,» ütles Valli baari omanik Valli Kaseorg, et tuleb ringkonnakohtu otsust analüüsida ja advokaadiga nõu pidada. Kindlasti tuleb siinkohal arvestada ka kaasneda võivaid kohtukulusid.

Ta märkis, et isegi kui nad otsust edasi ei kaeba, siis linna korralduse täitmine ei oleks neile tegelikult nii suur häving kui teistele baaridele, sest Valli baar on avatud vaid kella kaheni öösel. «Aga ega ta kerge ole,» nentis Kaseorg.

Tema sõnul on kogu lugu ebameeldiv, kuid kohtute vahet käimine olegi kunagi meeldiv. «Ringkonnakohtu otsus valmistas pettumuse, kuid samas arvasingi, et ega linn niisama lihtsalt alla ei anna, et nüüd nemad peaks hakkama kohtukulusid maksma ja kaotama,» rääkis Valli baari omanik.

Selle aasta alguses uksed lõplikult kinni pannud Shootersi üks omanikest, Daniel Müntinen tunnistas detsembri lõpus Postimehele, et võitlus Tallinna linnaga on kujunenud üpris väsitavaks ja kulukaks, kuid see pole siiski shotibaari sulgemise peamiseks põhjuseks.

Postimehel ei õnnestunud Taco Express OÜ ja M&A Pubid OÜ esindajatega nädala jooksul ühendust saada.

Kommenteerib Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Vaher.

Hetkel käimasolev vaidlus on õiguslikult põhimõttelise tähendusega ja vajalik edaspidise halduspraktika kujundamiseks. Tallinna linn sekkub edaspidi ka teiste ettevõtjate majandustegevusse, kui see toob kaasa negatiivseid mõjutusi kohalikele elanikele ja avalikule korrale. Samas on meie sooviks rakendada selliseid piiranguid ka territoriaalsuse põhimõttel, et saavutada lõplik lahendus ja välistada olukord, kus ettevõtte muutmisel algab kogu menetlus jälle algusest peale. Selleks on Tallinnal kavas esitada valitsusele seaduseelnõu või toetada sotsiaalministeeriumi seaduseelnõud, mis sellise võimaluse kohalikule omavalitsusele annab.

Kohus: turvaline keskkond on olulisem kui baaride huvi võimalikult suurt kasumit teenida

Tallinna ringkonnakohus jättis muutmata Tallinna halduskohtu otsused OÜ Valli, Lab OÜ ja Acacia Trade OÜ (Labor baarid), Taco Express OÜ, Nimeta Management OÜ, ST. Patrick's OÜ ja Kanteron BVI OÜ (Route 13) suhtes, kuna leidis, et Tallinna linnavalitsuse korraldus on kõigi nende ettevõtete suhtes õiguspärane.

Kohus pidas tõenäoliseks, et kui piirata ajaliselt alkohoolsete jookide müüki ning toitlustamise ja meelelahutusprogrammi pakkumist, siis väheneb ka nende inimeste hulk, kes öisel ajal Suur-Karja, Müürivahe ja Vana-Posti tänavale kogunevad.

«Selle tulemusel väheneb müra hulk nii baarides mängitava muusika kui ka tänavalt kostva lärmi näol,» kommenteeris Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu. Ta lisas, et muudatuse tulemusena vähenevad tõenäoliselt ka seal piirkonnas toime pandavad korrarikkumised ja süüteod.

Vilu lisas, et korraldusega küll piiratakse kaebajate ettevõtlusvabadust ja omandiõigust, kuid inimeste huvi kodu puutumatusele ja tervise kaitsele ning avalik huvi turvalisele keskkonnale on kaalukamad kaebajate huvist võimalikult suurt kasumit teenida.

Ringkonnakohus jättis rahuldamata ka The Dublineri ja Bayern Böhmen Kelleri (M&A Pubid OÜ) kaebuse, mille halduskohus oli eelnevalt rahuldanud. Ringkonnakohtu hinnangul ei esine nende baaride müügikohtade puhul asjaolusid, mis neid teistest ettevõtetest oluliselt eristaks. See, et M&A Pubid OÜ kauplemisajad on mõne teise piirkonna toitlustusasutusega võrreldes lühemad, ei ole kohtu hinnangul piisav asjaolu.

Samuti leidis kohus, et The Dublineri ja Bayern Böhmen Kelleri tegevusprofiil ja kliendid ei erine – vähemalt mitte pärast keskööd –, oluliselt teistest Tallinna linnalt korralduse saanud baaride klientidest. Tunnistajad kinnitasid kohtus, et häiriv tegevus jätkub ka pärast ametlikku sulgemisaega.

Tallinna linnavalitsuse 21. oktoobri 2015 korraldusega kohustati üheksat vanalinna baari lõpetama alkohoolsete jookide müük kellaaegadel 00.00–05.00 ja puhkepäevale eelneval ööl kellaaegadel 01.00–05.00. Samuti piirama toitlustamise ja meelelahutusprogrammi pakkumist kellaaegadel 00.00–05.00 ja puhkepäevale eelneval ööl kellaaegadel 02.00–05.00, eesmärgiga tagada Tallinnas Suur-Karja, Vana-Posti ja Müürivahe tänavate piirkonnas avalik kord.

Suur-Karja tänava elanikud alustasid juba 2013. aasta lõpus intensiivset võitlust baaride likvideerimiseks või nende lahtiolekuaegade lühendamiseks. Linnavalitsuse tunamulluse 21. oktoobri korraldusega kohustati üheksat vanalinna baari piirama öist alkoholimüüki ning toitlustamise ja meelelahutusprogrammi pakkumist eesmärgiga tagada Tallinnas Suur-Karja, Vana-Posti ja Müürivahe tänavate piirkonnas avalik kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles