Kodulinna majas kavandatakse Patarei päästmist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei pealtvaates. Droonipilt näitab ära fordi katuse masendava seisukorra. Pildi ülaservas olev poolkaarekujuline mortiiripatarei on praktiliselt ilma katuseta. Hoone parempoolne osa on kaetud kilega.
Patarei pealtvaates. Droonipilt näitab ära fordi katuse masendava seisukorra. Pildi ülaservas olev poolkaarekujuline mortiiripatarei on praktiliselt ilma katuseta. Hoone parempoolne osa on kaetud kilega. Foto: Liis Treimann

Eesti Muinsuskaitse Selts ja Kodulinna Maja kutsuvad kõiki huvilisi esmaspäeval, 23. jaanuaril Kodulinna Majja, et üheskoos arutada võimaluste üle, kuidas päästa Patarei.

Patarei merekindlus Tallinna lahe kaldal on Eesti suurim ja võimsaim klassitsistlik kaitserajatis, mis on tänaseni suhteliselt terviklikult säilinud. 2016. aastal arvati Patarei Euroopa seitsme enim ohus oleva mälestise hulka. Kunagine merekindlus ja hilisem vangla on kujunenud Eesti rahvusliku vabadusvõitluse sümboliks, siin on kinni peetud süütuid inimesi ja poliitvange nii natsirežiimi kui ka kommunistide valitsemise ajal.

«Riigi Kinnisvara AS-i plaan Patarei osadeks jagada ning täielikult erakätesse müüa ei ole lahendus, sest see ei taga Patarei säilimist. Soovime peatada praegust läbi mõtlemata müügiprotsessi ning arutada Patarei tuleviku ja selle avalikku kasutusse jätmise üle,» kirjutavad korraldajad.

Kõik huvilised on teretulnud esmaspäeval, 23. jaanuaril kell 17 Kodulinna Majja aadressil Gümnaasiumi 3. Näidatakse ka dokumentaalfilmi «Patarei ärkab ellu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles