Lasnamäel käib hääletamine täie hooga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lasnamäel pole ennelõunal põhjust vähese valimisaktiivsuse üle kurta, hääletamas käivad ühtviisi nii noored kui eakad valijad.


Vormsi tänaval Läänemere Gümnaasiumis asuva 72. valimisjaoskonna juhataja Rosalia Virga sõnul kulgevad valimised sujuvalt ning inimesi käib hääletamas palju. Kell 11.15 oli 72. jaoskonnas valimas käinud rohkem inimesi kui kogu eelhääletuse ajal.

Aleksei Antipenko käis valimas esimest korda ning erilisi emotsioone see temas ei tekitanud. Küsimusele, mis tunne pärast valimissedeli urni laskmist on, vastab noormees: «Mingit tunnet ei ole. Nüüd võiks ühe õlle võtta.» Oma hääle andis Aleksei Edgar Savisaare poolt. Aleksei isa Sergei Antipenko hääletas samuti Keskerakonna esimehe poolt. «Varem mõtlesime, et toetame Belobrovtsevit, aga ta on viimasel ajal olnud selline, et otsustasime Savisaare kasuks,» rääkis Antipenko seenior.

Veel üks võimalik kandidaat oli tema jaoks ka Maardu linnapea Georgi Bõstrov. Kuid Bõstrov kandideerib tema hinnangul vales nimekirjas ning tema poolt hääletamine tähendaks mehe hinnangul oma hääle tuulde laskmist. «Bõstrov on Rahvaliidu nimekirjas kuues. Ta ei jõua omadega mitte kuskile. Kui ta oleks esinumber, siis oleks teine asi,» arvas Antipenko.

Bõstrov on Rahvaliidu üldnimekirjas kuuendal kohal. Teises valimisringkonnas ehk kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital on ta Rahvaliidu nimekirjas esimene. «Aga tal pole mingit võimalust, Savisaare vastu ta ei saa,» on Antipenko kindel. Ning räägib jutu lõpetuseks poliitilise anekdoodi.

«Kodanik läheb valima ja talle tutvustatakse valimisnimekirja. .Näete, siin on Keskerakonna kandidaadid, siin, Reformierakonna omad. Rahvaliit, IRL ja kõik teised. Kodanik mõtleb tükk aega ja küsib vaikselt: Kas midagi paremat ei ole?»

Linnamäe teel 68. jaoskonnas valimas käinud Aljona andis oma hääle samuti Savisaarele. «Kõige parem valik, ta on väga head tööd teinud ja meeldib mulle,» põhjendas ta.
Savisaare poolt hääletas ka 25-aastane Aleksei. «Miks? Valitsust on vaja vahetada!» on ta kindel. Savisaare poolt hääletas ka Aleksei ema.

Samuti andis oma hääle Savisaarele Aleksei Ševtsov. «Tema on ainus, kes ka venelaste peale mõtleb. Siin ei olnud pikka mõtlemist, kedagi teist valida ei olnud,» oli ta veendunud.

Linnamäe teel valimas käinud Meeli Kaljusaar hääletas sotsiaaldemokraatide poolt. «See oli meie perekonna ühine valik. See on ainus erakond, mis ei ole ennast veel täielikult kompromiteerinud,» arvas ta.

68. valimisjaoskonna juhataja Olga Ikanina sõnul pole nende jaoskonnas tavalisest suuremat valimisaktiivsust märgata. Küll aga on ta pidanud kummutama kuulujutte, et valima pole mõtet minna, sest valimistulemustega manipuleeritavat.

«Olen mitu korda pidanud selgitama, et valimiste süsteem on kindel ning hääletustulemusi kuidagi muuta pole võimalik,» rääkis ta ning lisas, et valimistel on kohal ka hulgaliselt rahvusvahelisi vaatlejaid. Linnamäe teele polnud ükski vaatleja keskpäevaks veel jõudnud.

Valimisjaoskonna ees luua ja labidaga askeldanud kojamehel aga jaoskonda asja pole. «Ma olen mittekodanik, mul pole seal midagi teha,» vastas valijatele teed puhastanud mees käsi laiutades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles