GAGi vilistlased ja lapsevanemad protestivad kooli laiendamise vastu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Adolfi Gümnaasium.
Gustav Adolfi Gümnaasium. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Gustav Adolfi gümnaasiumi (GAG) vilistlased ja lapsevanemad edastasid Tallinna linnavalitsusele pöördumise, milles kutsuvad peatama linna plaani suurendada GAGi õpilaste arvu uute paralleelklasside lisamisega ning viia 1.–6. klassid ajaloolisest koolimajast üle Vana-Kalamaja tänaval asuvatesse ruumidesse.

«Meile jääb selgusetuks, miks on vaja muuta eelmisel aastal 385. sünnipäeva tähistanud ja oma selge vaimsusega GAG järk-järgult suuremaks monstrumkooliks, mingiks mööda linna laiali loobitud «haridusasutuseks»,» ütles vilistlaste ja lapsevanemate initsiatiivgrupi nimel tehtud pöördumise üks eestvedajaist, kooli vilistlane Märt Kõlli pressiteate vahendusel.

Kõlli sõnul on pöördumise toetajate soov, et linn peataks uisapäisa tehtud otsuse kooli äkklaiendamise ja mitmes asukohas tööle hakkamise kohta ning koostöös kooliperega leitaks parem plaan, mis tagab GAGi tänase sisu säilimise ning kooli arengu olemasoleva tervikliku koolikvartali sees.

«Poliitiline tahe või kellegi isiklikud ambitsioonid ei muuda fakti, et genius loci ehk kohavaim on mingile konkreetsele paigale iseloomulik vaimne atmosfäär. GAGi vaimu ja olemust ei saa tükikese kaupa mujale tassida, frantsiisida ega paljundada, mis sest, et mõnele võimukandjale tundub see antud hetkel mugava, alternatiividest lihtsaima või ahvatleva teena,» märkis Kõlli pöördumises.

«Isegi Tallinna linnavõimu mitte just eriti eeskujuliku kaasamiskultuuri juures oli ennekuulmatu, et sellise mastaabiga ja nii paljude perede elu puudutav otsus tehti kuskil tagatoas, käidi ülepeakaela välja juba sündinud faktina ega vaevutud isegi moepärast arutama, kas kõik sobib kooliperele,» lisas ta.

«Meie, allakirjutanud, kutsume Tallinna linnavalitsust üles loobuma plaanist kahekordistada Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilaste arv ja lõhkuda tänane Gustav Adolfi Gümnaasium kaheks, paigutades 1.–6. klassid ümber teise õppehoonesse Vana-Kalamaja tänaval. Koolikohtade loomine ja investeerimine koolihoone renoveerimisse Kalamajas on tervitatav, kuid seda ei tohi teha GAG terviklikkuse ja identiteedi lõhkumise arvel. Kui eesmärk on väljapääsu leidmine praegusest ruumikitsikusest, siis kiire lahendus sellele oleks anda koolile hetkel GAG kõrvalhoones tegutseva Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumi ruumid, mis samuti linnale kuuluvad,» on kirjas GAGi vilistlaste ja lastevanemate pöördumises, millele toetusallkirjade kogumine jätkub internetis.

Pöördumises rõhutatakse, et Tallinna linn ei tohi unustada, et hoolimata seadusesse kirjutatud mõistest «koolipidaja», ei ole poliitikud ega ametnikud mitte GAGi omanikud, vaid kõigest varahoidjad – isikud, kelle kätte on ajaloo mõõtkavas vaid viivuks usaldatud selle kultuuriloolise institutsiooni hoidmine ja säilitamine. Kool kuulub siiski selle ümber aastate vältel koondunud kogukonnale.

GAGi tänaste aktiivsete vilistlaste, lapsevanemate ja õpilaste hulgas on pered, kelle otsene side selle ajaloolise koolimajaga just samas paigas ulatub sajandi taha – just siin on õppinud nende vanavanaisad, vanaisad, isad, emad, õed, vennad, õpivad nende lapsed ja loodetavasti ka lapselapsed. Just see side ja sellest ajendatud kool on ka käesoleva pöördumise ajendiks.

Gustav Adolfi Gümnaasium on Eesti vanim ja Euroopa üks vanimaid järjepidevalt tegutsenud haridusasutusi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles