Tallinna Vesi: torustike võõrandamine vee hinda ei tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetorustiku remont Tallinnas.
Veetorustiku remont Tallinnas. Foto: Toomas Huik.

Tallinna linnavolikogu tänase istungi päevakorras oleva eelnõu järgi võõrandab linn otsustuskorras ühe euro eest Tallinna Veele osa vee- ja kanalisatsioonitorustikke. Veefirma väitel see tehing vee ega kanalisatsiooni hinda ei tõsta, kuna suurem osa torustikke on nagunii juba firma käes.

Linnavolikogu tänase otsuse eelnõu järgi läheb võõrandamisele 12 933 meetrit kanalisatsiooni- ja 6307 meetrit veetorustikke. Tallinna kommunaalameti bilanssi jääb aga ikka veel ligi 85 kilomeetrit kanalisatsiooni- ja üle 32 kilomeetri veetorusid.

Firma Tallinna Vesi pressiesindaja Priit Koff ütles, et tänane otsus on tegelikult formaalne ning linlaste jaoks midagi ei muuda. Asi on nimelt selles, et üleantavaid torustikke on ka siiani hooldanud veefirma ise ning teinud ka vastavaid kulutusid, mis on kajastunud vee hinnas.

Linnavolikogu otsuse seletuskirja järgi tunnistati linnavaolikogu 2002. aasta 19. detsembri otsusega linnas peremehetuteks rajatisteks 97 346 meetrit kanalisatsiooni- ning 38 753 meetrit veetorustikke. Täna veefirmale võõrandatavad torud asuvad avalikus kasutuses oleval maal ning seetõttu on tagatud neile vaba juurdepääs. Ülejäänud torustikud jäävad osaliselt endistele tööstuskruntidele, erakinnistutele ning mõnel juhul võib olla tegemist ka elamute keldreid läbivate torudega.

Koff selgitas, et nende torustike veefirmale võõrandamine võtab veel aega, kuna on vaja lahendada mitmeid õiguslikke probleeme, näiteks mõnel juhul on vaja alustada servituutide seadmise menetlust.

«Kui need õiguslikud küsimused saavad lahendatud, siis saame ka nende torustike osas edasi minna,» ütles Koff. «See on protsess, mis võtab palju aega.»

Linnavolikogu otsuse eelnõu seletuskirja järgi anti kõik peremehetuks tunnistatud torustikud 2003. aastal nullväärtusega kommunaalameti bilanssi. Amet on nende varade valitsejana kohustatud tagama vee- ja kanalisatsioonitorustike toimimise ja hoolduse. Kuna linnaeelarvest aga pole selleks otstarbeks raha eraldatud, Tallinna Vesi kasutab aga neid torusid oma teenuse osutamiseks, siis teebki vajalikke hooldustöid veefirma ise. Selline kokkulepe ja kohustus kehtib aga vaid nende torude kohta, millele on vaba või mõistlikul viisil tagatud juurdepääs.

Kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg tuletas meelde, et suurem osa torustikke läks Tallinna Vee bilanssi juba pärast erastamislepingu sõlmimist. Praegu kõne all olev osa moodustab kõigist torustikest vaid väikese osa. Era- ja reformimata riigimaal asuvate vee- ja kanalisatsioonitorude veefirmale võõrandamist aga valmistatakse alles ette ning see võtab aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles