Pirita linnaosavanem: sisekaitseakadeemia kolimine ei too õnne kellegi õuele

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadetid sisekaitseakadeemia hoone juures.
Kadetid sisekaitseakadeemia hoone juures. Foto: Sander Ilvest

Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder avaldas kahetsust, et koalitsioonipartneriks olevad sotsiaaldemokraadid otsustasid sisekaitseakadeemia Pirita õppekeskuse kaotada, kuigi varasemalt oli siseminister Andres Anvelt rääkinud vaid praktikabaasist Narvas.

Mölder kordas varasemat seisukohta, et akadeemia kolimine on ebamõistlikult kulukas ning ei too lisaväärtust ei riigile ega Narva linnale. «Peale selle, et Eesti lipp kooli seinas lehvima hakkab, on plusse selle raha eest raske leida,» tõdes Mölder. Ta lisas, et ka hinnast rääkides erinevad numbrid nagu öö ja päev, kuid ühine nimetaja on neil küll: kolimine on kallis.

«On räägitud 63 miljonist eurost. Justiitsministeerium, mille minister sooviks akadeemiat väga Narva, on rääkinud väiksemast summast. Igatahes oleks akadeemia kinnine kool Narva linnas, mis kindlasti ei muudaks Narvat avatumaks. Kui valitsus suunaks selle raha Ida-Virumaa taristu arendamisse, muudaks see reaalselt Narva ja selle lähiümbruse elanike elukeskkonda oluliselt paremaks,» arvas Mölder.

Ta lisas, et ühelt poolt võtab ta sõna kolimise vastu kui linnaosavanem, kelle maal on hetkel toimiv akadeemia, mida oli alles hiljuti plaanis arendada. «Et saada veidigi kolimiseks raha, müüks riik maa kindlasti ära, mis tähendab selles osas väga ebaselget tulevikku. Halbu näiteid, kus riik on maa ära müünud, on Pirital küll ja veel,» rääkis ta.

Samas näeb ta selgelt ka seda, et akadeemia õpilased ega lektorid ei ole huvitatud kolimisest ning sisejulgeolek võib jääda kaotajaks. «Kodanikuna soovin, et meie julgeolekustruktuurid oleks tugevad ja hästi mehitatud motiveeritud inimestega. See samm seda eesmärki ei täida,» leidis Mölder.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus kinnitas täna jätkuvat toetust Sisekaitseakadeemia (SKA) kolimisele Tallinnast Narva, samas kui politseikolledži politseikool jääks edasi Paikusele ja päästekolledž Väike-Maarjasse.

«Siseminister esitas põhjaliku ülevaate kolmest erinevast variandist ja sotside selge toetuse pälvis lahendus, mille tulemusena akadeemia Tallinnas toimuv õppetegevus kolitaks Narva,» kinnitas SDE esimees Jevgeni Ossinovski. «Mul on hea meel, et uus valitsus on otsustanud suunata täiendavaid investeeringuid Ida-Virumaale ning otsus Sisekaitseakadeemia Narva liigutada oleks esimeseks pääsukeseks. Ma saan küll aru, et igale asutusele meeldib olla seal, kus on aastakümneid oldud, ent aktiivne regionaalpoliitika eeldab meist paljude mugavustsoonist välja tulemist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles