Keskerakond kaotas fotograaf Jill Greenbergile ka ringkonnakohtus (3)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesknädal.
Kesknädal. Foto: Raigo Pajula

Tallinna ringkonnakohus jättis täna jõusse Harju maakohtu otsuse, millega mõisteti Eesti Keskerakonnalt ja MTÜ-lt Vaba Ajakirjandus fotograaf  Jill Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja enam kui 12 000 eurot.

Ringkonnakohus tühistas oma tänase otsusega Harju maakohtu mullu 17. märtsil tehtud otsuse menetluskulude kindlaksmääramise kohta, muus osas jäi otsus muutmata.

«Poolte menetluskulud maakohtus jäävad Eesti Keskerakond MTÜ vastu esitatud hagis viie protsendi  ulatuses Eesti Keskerakonna kanda ja 95 protsendi ulatuses Jill Greenbergi kanda. MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu esitatud hagis tuleb jätta menetluskulud 17 protsendi ulatuses MTÜ Vaba Ajakirjandus ja 83 protsendi ulatuses Jill Greenbergi kanda. Poolte menetluskulud ringkonnakohtus jäävad Eesti Keskerakond MTÜ ja MTÜ Vaba Ajakirjandus kanda sellisel viisil, et Eesti Keskerakond MTÜ-l tuleb kanda 1/3 ning  MTÜ-l Vaba Ajakirjandus 2/3 Jill Greenbergi menetluskuludest,» ütles kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Ringkonnakohus leidis, et maakohtu otsus tuleb tühistada menetluskulude jaotuse osas. Muus osas on otsus seaduslik ning põhjendatud ja seda pole alust muuta. Menetluskulud tuleb jaotada vastavalt hagi rahuldamise ulatusele. Menetluskulude rahalise suuruse määrab kindlaks maakohus mõistliku aja jooksul käesoleva otsuse jõustumisest,» lisas ta.

Otsusele võib esitada kassatsiooni riigikohtule 30 päeva jooksul.

Harju maakohus rahuldas mullu märtsis osaliselt fotograaf Jill Greenbergi hagi Eesti Keskerakonna ja MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu, mõistes Keskerakonnalt Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja 2800 eurot ning MTÜ-lt Vaba Ajakirjandus 9800 eurot. Kohus nõustus hageja väidetega, et kostjad Keskerakond ja MTÜ Vaba Ajakirjandus kasutasid ilma Greenbergi kui autori loata viimase loodud fotot, rikkudes nii autori varalisi ja mittevaralisi õigusi.

Kohus ei nõustunud aga Greenbergi väidetega, et kostjad peavad ühe rikkumise eest tasuma mitmekordseid varalise ja mittevaralise kahju hüvitisi. Kohus ei nõustunud ka hageja väitega, et kostjate ühise poliitilise tegevuse tõttu vastutab Keskerakond MTÜ Vaba Ajakirjandus tegevuse eest. Kohus asus seisukohale, et kumbki kostjatest vastutab iseseisvalt hageja õiguste rikkumise eest.

Greenbergi fotoseeria «Nutvad lapsed» olid tehtud poliitpropaganda vastu. Ajalehes Kesknädal kasutati fotot autorilt luba küsimata Eesti presidenti Toomas Hendrik Ilvest halvustavas kontekstis. Greenbergi fotot kasutati 2011. aastal Kesknädala reklaamis, kus kutsuti üles eraldama Ärma talule kuluvat raha lasteaedadele. Reklaamile vajutades avanes Kesknädala tellimise hinnakiri. Alguses nõudis Greenberg 57 000 euro suurust kahjutasu. Kostja esindaja aga pakkus kahekohalist summat. Kui kohus soovitas pooltel kompromissi leida, nõustus Greenberg vähendama kahjusummat 30 000 euroni ning isegi alla selle, kuid kokkulepet ei saavutatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles