Fotod: Põhja-Tallinna rahvas ei lepi Sitsi tänava süstlavahetuspunktiga (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) esindajate ja Põhja-Tallinna elanike kohtumine Sitsi tänavale kavandatava süstlavahetuspunkti teemal möödus närvilises õhkkonnas ning üksteise peale karjudes.

Ristiku põhikooli saal oli täis Põhja-Tallinna elanikke, kes ei lasknud TAI osakonnajuhatajal Aljona Kurbatoval selgitustega alustadagi, vaid väljendasid häälekalt kategoorilist vastumeelsust Sitsi 28 asuva viiekorruselise elamu esimesele korrusele kavandatava «kahjude vähendamise keskuse» vastu.

Tulevasest süstlavahetuspunktist sajakonna meetri kaugusel asub Kopli Noortemaja, mida külastab regulaarselt üle 500 lapse vanuses 4–19 aastat. Noortemaja esindajad soovisid teada, kas TAI on lasteasutuse lähedusega arvestanud.

Keegi elanikest oli lugenud ka TAI mullu sügisel läbi viidud riskianalüüsi, kus olevat muu hulgas kirjas, et politseid peaks süstlavahetuspunkti piirkonnas võimalikult harva näha olema, sest nad võivad narkomaanid ära hirmutada. Teine elanik rääkis loo, kuidas arvatav narkomaan oli tema lapselt telefoni ära võtnud, ähvardades teda verise süstla torkega HIVi nakatada.

Vahepeal sai sõna ka Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid, kes suutis vihase rahva hetkeks maha rahustada. Linnaosavanema küsimuse peale, kas keegi saalisviibijatest toetab süstlavahetuspunkti rajamist, ei tõusnud ainsatki kätt. Küll aga võeti tal korduvalt nööbist kinni ja nõuti, et linnaosavalitsus punkti rajamise ära keelaks. Kaljulaid oli sunnitud nentima, et tema käed jäävad lühikeseks, sest kui TAI sõlmib lepingu eraomanikuga, kellele Sitsi 28 äripind kuulub, siis ei saa linnaosa ametnikud selle vastu midagi teha.

Sellises vaimus ja kõrgendatud toonis kulges koosolek ligi tund aega. Siis tekkis osal kohalolijatest küsimus, et mis on üldse kokkusaamise eesmärk. Et kas TAI esindajad kavatsevad inimeste arvamust arvesse võtta või tahetakse kohalikud lihtsalt fakti ette panna. Kahtlustades viimast seadsid paljud inimesed ennast minekule. Kohalejääjad püüdsid aga seda agaramalt ametnikke veenda nende plaani sobimatuses.

TAI avalike suhete juht Maris Jakobson teatas, et hetkel käivad läbirääkimised ruumide osas ning Sitsi 28 on üks tõenäoline asukoht. «Võime kinnitada, et läbirääkimised ei käi kogu aadressil Sitsi 28 asuva äripinna osas, vaid ainult ligi 80 ruutmeetri suuruse eraldi sissekäiguga ruumide osas. Ka ei ole Sitsi 28 aadressile planeeritud tuua üle kõiki teenuseid, mis varasemalt asusid aadressil Erika 5a. Asendusravi teenust pakutakse juba alates detsembri lõpust aadressil Paldiski mnt 36a. Uut kodu otsime ainult kahjude vähendamise keskusele, milles nõustatakse narkootikume tarvitavaid inimesi. Planeeritava keskuse võimalike külastajate arv on kordades väiksem kui Erika tänaval,» kinnitas Jakobson.

Kaljulaid laskis Põhja-Tallinna vanemaks saades sulgeda süstlavahetuspunkti Erika tänaval, sest see asus viiekordse elamu esimesel korrusel mitme maja sisehoovis. Linnaosavanem leidis punktile uued ruumid Paldiski mnt 36a, kuid sellel aadressil keeldus TAI punkti tegevust rahastamast, sest seal ei liikuvat piisavalt palju narkomaane.

Samas olid TAI esindajad veendunud, et Põhja-Tallinn vajab kindlasti vähemalt ühte statsionaarset süstlavahetuspunkti ning lubasid selle jaoks ise ruumid leida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles