Fotod ja video: Tallinnas tähistati traditsioonilise ristitee rännakuga suurt reedet (4)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kirikutes toimus täna traditsiooniline ristitee rännak, et mälestada Jeesuse surmapäeva ja tema kannatusi.

Tänavu langevad kokku uue ja vana kalendri järgi peetavad ülestõusmispühad, mistõttu kujunes selle aasta suure reede ristitee rännakust Tallinnas erakordne sündmus, kuhu olid kaasatud kõik Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud.

Korraldajate sõnul võis Tallinna Jaani kirikusse kogunenud olla üle tuhande inimese.

Ristiteele saabunuid tervitasid EELK peapiiskop Urmas Viilma, Püha Tooli apostellik nuntsius Tema Ekstsellents Peapiiskop Pedro López Quintana ning Evangeelsete Kristlaste ja Babtistide Liidu president Erki Tamm.

Suure reede ristitee algas kell 12.30 Tallinna Jaani kirikust ning kulges üle Vabaduse väljaku ja Raekoja platsi Peeter-Pauli katedraali, sealt edasi Oleviste kirikusse ja Neeva Aleksandri katedraali, lõpuks jõuti välja Tallinna Toomkirikusse. Ristitee peatuste mõtisklustekstid olid isa Rein Õunapuu sulest ning neid kandsid ette näitlejad Carmen Tabor ja Andres Roosileht.

Kristuse ristitee (Via Crucis) ehk valutee (Via Dolorosa) on Jeesuse surmapäeva mälestamine ja mõtteline kaasaskäimine tema kannatusteel. See traditsioon on pärit palveränduritelt, kes Jeesust jäljendades käisid Jeruusalemmas läbi sama teekonna, mille Issand suurel reedel kohtukojast hauakoopani läbis.

Läbi aegade on sellest välja kujunenud 14 peatusega palveteekond, mille eeskujul palvetatakse ka mitmes Eestimaa koguduses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles