Eksjuht toodi Tallinna uppuvat jäätmemajandust päästma (4)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajutiselt Tallinna jäätmekeskust juhtima asunud Kertu Tiitso lubas, et kõik korteriühistute probleemid lahendatakse.
Ajutiselt Tallinna jäätmekeskust juhtima asunud Kertu Tiitso lubas, et kõik korteriühistute probleemid lahendatakse. Foto: Eero Vabamägi

Linnavalitsus vabastas eile ametist Tallinna jäätmekeskuse juhataja Martin Gasmani ning määras keskuse ajutiseks juhiks selle eelmise juhataja Kertu Tiitso.

Varem Tallinna keskkonnaametis töötanud ning jäätmekeskuse loomise juures olnud Tiitso haaras kohe härjal sarvist ning asus kõigepealt lahendama jäätmete süvakogumismahutite kasutajate probleeme, sest just nemad on viimasel ajal kõige rohkem kannatanud.

Riigikogulase Olga Ivanova poolt neljapäeval kokku kutsutud korteriühistute esindajate koosolekul lubas Tiitso, et jäätmekeskus hakkab ühistutega inimlikult suhtlema ning kõikide muredega tegeletakse.

«Ma olin Tallinna jäätmekeskuse juhataja 1. septembrini 2016. Kahjuks öeldi siis mulle, et ma olen sellel kohal liiga kaua istunud. Et on vaja uut hingamist ja tuleb tuua uusi inimesi jäätmekäitlusse, et ka nemad selle asja selgeks saaksid. Nii saigi jäätmekeskus endale uue juhataja. Samaaegselt tuli turule ka uus firma, uus jäätmevedaja – BWM. Firma võitis hanked, aga teadaolevalt tal ei olnud varasemat jäätmeveo kogemust. Linn tahtis, et turule tuleks uusi ettevõtteid. Nii läkski, aga kahjuks see uus ettevõte ei saanud süvakogumismahutite tühjendamisega hakkama. Hindas oma võimeid üle. Tänaseks on temaga leping lõpetatud ja süvakogumismahutite tühjendamise teenus on vabaturul. BWMi positiivne külg oli see, et ta tõi turul hinnad alla. Aga nüüd on vabaturg, kus linn ei saa hindu ette kirjutada ja sellepärast tõusid nüüd ka hinnad,» rääkis Tiitso.

Esmaspäeval said 300 süvakogumismahuteid omavat korteriühistut teate, et jäätmekeskus lõpetab alates 14. aprillist lepingu BWMiga ning ühistud otsigu endale vabaturult ise uus jäätmevedaja.

«Me oleme saanud ka tagasisidet selles osas, et etteteatamistähtaeg oli liiga lühike. Me oleme kõik kliendid läbi helistanud ja pakkunud neile lahendusi. Mõned ühistute juhid on öelnud, et nad on hetkel välismaal ja ei saa uut lepingut allkirjastada. Nendele pakkusime lahendust, et organiseerime neile tühjenduse veel mõneks päevaks, kuni nad jõuavad Eestisse tagasi ja sõlmivad selle lepingu,» rääkis Tiitso.

Esimesi muudatusi pole tema sõnul vaja kaua oodata. Esiteks räägitakse mupoga läbi, et ei tehtaks trahvi ühistutele, kes pole ise süüdi selles, et nende jäätmeid pole ära veetud.

Teiseks makstakse ühistutele kinni jäätmevedaja oskamatuse tõttu lõhutud mahutid. Ükskõik, kas auto on mahuti väliskülje katki sõitnud või on selle sees olev kott ära lõhutud. «Kui vedaja on teie süvakogumismahuti ära lõhkunud, siis tellige selle parandamine ja makske see kinni. Seejärel esitage arve Tallinna jäätmekeskusele ja me kompenseerime teile need kulud. Siis nõuab jäätmekeskus kahjud eelmiselt vedajalt sisse,» õpetas Tiitso.

«Võib-olla te ei teagi veel, et teie mahuti on katki. See võib selguda alles siis, kui järgmine vedaja, näiteks Ekovir või Ragn-Sells hakkab teenust osutama. Nemad lubasid vigastused fikseerida, teha neist fotod ja need meile edastada. Loodan, et me lahendame selle küsimuse umbes nädalaga,» ütles Tiitso.

Kolmandaks lubas ta, et jäätmekeskus hakkab inimeste telefonikõnedele ja e-kirjadele vastama. Kõikide mured kuulatakse ära ja kui vaja, tullakse kohale ja pakutakse välja lahendusi.

«Peale süvakogumismahutite tühjendab BWM ka tavalisi jäätmekonteinereid. Ma kohtusin eile selle firma esindajaga ja ma saan aru, et see teenus toimib. Juhul, kui me peaksime saama tagasisidet, et ka seal on probleemid. Kui ei tühjendata tavajäätmete konteinereid korrektselt või kui ei panda biojäätmete konteinerisse korrektselt kotti, siis andke kindlasti teada. Me vastame kõikidele telefonikõnedele ja kirjadele. Teie tagasiside on väga oluline,» kinnitas jäätmekeskuse juhataja.

Elanike probleeme lubas vajadusel jäätmekeskusele vahendada ka Ivanova, kes on riigikogu korteriühistute toetusrühma esimees.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles