Talgulised tõmbasid Schnelli tiigist välja mitukümmend prügiurni (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Schnelli tiigi sukeldumistalgutel tõsteti tiigist välja elektritööriistu, lastejalgrattaid, hulgaliselt tühje pudeleid ning vähemalt 40 betoonist prügikasti.

Õnneks leiti tiigipõhjast ka üks Selveri värvides ostukäru, millega betoonkobakad talguteks tellitud jäätmekonteinerini toimetada.

Mõni prügiurn oli aja jooksul mudaga täitunud, nii et seda tuli mitmekesi veest välja sikutada. «Siin minu jalgade juures on veel kaks tükki!» hüüdis üks tuuker. Seda hüüet olid kaldal tegutsevad abilised viimase veerandtunni jooksul neli-viis korda kuulnud. Kõige rohkem urne oli tiigipõhjas just seal, kus läheduses oli mõnus puudesalu nende all olevate pinkidega. Vaadates kaldale tõstetud prügikastide rida, oli ka selge, miks pinkide juures enam ühtegi prahipoetamise anumat pole.

«Ma ei saa aru, mis sunnib inimest prügikasti vette lükkamisega vaeva nägema,» ütles Kesklinna vanem Taavi Pukk. Selle peale soovitati järgmised prügikastid kindlalt maa külge kinnitada, nii et pudelist jõudu ammutanud pargikülastajad neid tiiki ei saaks visata.

«Näe, relakas!» hüüdis üks veepinnale tõusnud tuuker. «Ma ei saanud seal põhjas aru, mis mulle kätte sattus!»

Kummalist kraami tuleb vee alt nähtavale veelgi. Näiteks pöidlajämedune ja mitme meetri pikkune armatuurvarras. Üks tuuker leiab tiigi teisest otsast ja toob hellalt kaldale ümmarguse piimklaasist lambikupli. Seda valget klaasi on tiigis oldud aja jooksul kuplile tekkinud rohelise kihi alt üsna vähe näha. Selliste kuplitega laternad valgustasid vist kunagi ammu tiigi ääres kulgevat teed. Praegu on seal igatahes hoopis teistsugused valgustid.

Muu hulgas on kaldale tõstetud ka paar betoonplaati. Tiigikallast vaadeldes on näha, et kunagi ääristasid sellised plaadid kaldaserva. Tänaseks on neid vaid paar tükki järele jäänud. Kas ülejäänud plaadid on tiigipõhjas või viidud mõne koduhoovi sillutiseks, jääbki teadmata.

Kakumäel käis usin metsatöö

Kakumäe poolsaare tipus, Peeter Suure merekindluse kunagise rannakaitsepatarei läheduses käis tõsine metsatöö. Saed undasid ja suitsesid suured lõkked. Lõuna ajal söödeti sinnasamasse tee äärde paigutatud laudade ääres talgulistel kõhud täis.

Korraldajate sõnul oli osavõtjaid tundvalt rohkem kui alguses plaanitud ja kirja pandud, kuid tööd jätkus kõigile.

Rannakaitsepatarei juurde viiv tee oli varem langenud puid täis ja see raskendas ka reostajate tegevust. Sellest hoolimata oli sajandivanuses betoonpunkris märkimisväärne hulk ehitusjäätmeid ja muud sodi.

Talgulised, kes olid jõudnud lõunaks kõrge metallkonteineri metsa alt leitud sodi täis korjata, avaldasid lootust, et kui kõik on puhtaks tehtud, siis hoiab see võib-olla ka uued prügitoojad eemal. Siiski leiti, et tee otsa tuleb paigaldada mingi tõke, et prügistajad metsa alla ei pääseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles