Tallinna merepäevad toovad endaga suurejoonelise The Tall Ships Races laevastiku

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Tall Ships Races cruise in company etapi raames külastab Tallinna Merepäevi 1919. aastal ehitatud Hollandi purjelaev Morgenster.
The Tall Ships Races cruise in company etapi raames külastab Tallinna Merepäevi 1919. aastal ehitatud Hollandi purjelaev Morgenster. Foto: Tallinna merepäevad

Tänavused Tallinna merepäevad toovad esmakordselt ajaloos Tallinna lahele suurejoonelise The Tall Ships Race laevastiku, kuhu kuulub enam kui 50 purjelaeva.

Viimati võis sarnast pilti pealinna külje all näha 1992. aastal, mil Tallinna külastas Cutty Sark Regatta. 2017. aasta õpperegati purjelaevad külastavad Tallinna sadamaid esmakordselt ning peatuvad pealinnas 17.-18. juulini.

Tallinna kultuuriameti juhataja Aini Härmi sõnul toovad The Tall Ships Races purjelaevad tänavu pealinna palju põnevust. «Kuigi meie linn on väike, oleme rikka ajalooga merelinn ja tänu The Tall Ships Races purjelaevastikule on Tallinna merepäevadel võimalik kogeda sarnast atmosfääri, mis valitseb igapäevaselt Amsterdamis või Kielis, kus purjelaevad on vallutanud kõik sadamad. Suurejooneline vaatemäng saab kindlasti olema laevastiku lahkumise mereparaad 18. juulil,» lausus Härm.

«Regati purjelaevastiku külastus on Tallinna merepäevade ajaloos enneolematu sündmus, sest Tallinna linna külastavad Euroopa ja ilmselt ka kogu maailma suurimad avamereregattidel võistlevad purjelaevad. Tallinna on oodata vähemalt 50 purjelaeva ja purjekat. Meie juurde tuleb purjekaid paljudest erinevatest riikidest, aluste suurus on alates 12 meetrist kuni 117 meetrini,» rääkis Eesti Noorte Purjeõppeseltsi juhatuse liige Madis Rallmann.

Ta on kindel, et merepäevade külastajatel jagub uudistamist küllaga. «Purjelaevadel ei lõpe töö kunagi ja see laseb ka kai peal seisval vaatajal osa saada meremeeste tegemistest ja nautida nii vanade kui ka uuemate purjelaevade hõngu. Mõned suuremad laevad on kinnitanud enda huvi avada laevatekk ka kõikidele huvilistele,» ütles Rallmann.

The Tall Ships Races 2017 näol on tegemist õpperegatiga, kus purjelaevade meeskonnast pooled on 15-25 aastased meresõbrad, kellel ei pea olema eelnevat meresõidu kogemust. Professionaalsed meremehed on selles laevastikus ühtlasi ka õpetajateks. The Tall Ships Races 2017 õpperegatt saab alguse Halmstadist ja lõppeb Szczecin'is. Õpperegati purjelaevastik külastab Tallinna cruise in company raames, mis tähendab, et laevastik ei sõida võidu, Tallinn on vahepeatuseks Klaipeda võidusõidu eel.

Just tulenevalt The Tall Ship Races laevastikust, toimuvad Tallinna Merepäevad tänavu esmakordselt neljal päeval, 15.-18. juulini hõlmates Vanasadama, Lennusadama, Noblessneri sadama, Pirita jahisadama ja Kakumäe sadama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles