Suur susserdamine - Tallinn pole BWMiga lepinguid lõpetanud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse juhataja Kertu Tiitso ja abilinnapea Arvo Sarapuu tutvuvad äsja linnale hangitud uute prügiautodega.
Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse juhataja Kertu Tiitso ja abilinnapea Arvo Sarapuu tutvuvad äsja linnale hangitud uute prügiautodega. Foto: Sander Ilvest

Kuigi linnapea kohusetäitja Taavi Aas kuulutas eile, et Tallinna jäätmeveol erakordset saamatust üles näidanud ettevõtet Baltic Waste Management (BWM) Tallinnas teenust enam ei osuta, selgus täna, et kõik lepingud siiski kehtivad ning et kolmes jäätmeveo piirkonnas teeb linnale kuuluv Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus (TJT) BWMile allhanget.

Eilses pressiteates tõdes Aas, et hankeil parimate pakkumistega esinenud BWM ei tulnud jäätmeveoga toime ning seetõttu on otsustatud selle ettevõtte teenuste kasutamine lõpetada. «Tulenevalt sellest, et BWM ei suutnud Nõmmel jäätmeveoga toime tulla, otsustasime lepingu üles öelda,» ütles Aas eile.

«Seal, kus BWMiga on lepingud sõlmitud, seal nad jäävad jõusse. Nõmmel, Lasnamäe 10. piirkonnas ja vanalinnas BWMi ja Tallinna Jäätmekeskuse vahel sõlmitud lepingud kehtivad. Ehk nendes kohtades, kus riigihanke tulemusena on lepingud sõlmitud, seal neid ei tühistata,» ütles TJT juhataja Kertu Tiitso Postimehele.

«Jutt oli sellest, et pooleliolevates hankemenetlustes lükatakse BWM kõrvale. Mainitud kolmes piirkonnas teeb TJT BWMile tõepoolest allhanget. Meie teeme BWMile kui hanke võitnud firmale allhanget ja teeme seda võitja poolt sõlmitud lepingu tingimustel ning linnavalitsuse nõusolekul,» lisas ta.

Aasa eilsete väljaütlemiste kohta arvas Tiitso, et linnapea kohusetäitja pidas silmas rohkem seda, et koostöö BWMiga on lõpetatud. «Ta mõtles seda, et jäätmeid see firma enam ei vea. Ettevõtte usalduskrediit sai otsa selles osas, et kas ta suudab ise teenust pakkuda. Aga firma valis endale allhankija ja allhankija osutab selle teenuse ära. Samamoodi oleks ta võinud allhankijaks valida näiteks Eesti Keskkonnateenused või Ragn-Sellsi või veel mõne firma. Linn nõustus hanke võitnud firmaga, kui see teatas, et tahab kasutada allhankijat ja just seda allhankijat,» selgitas Tiitso.

Miks ei korralda linn uut korraldatud jäätmeveo hanget? «Kuna eelmise hanke tulemusena sõlmitud leping on jõus, siis ei ole täna mõtet uuest hankest rääkida. Siin on üks nüanss veel. Kesklinnas ju öeldi leping üles ja linna keskkonnaamet püüdis olukorda lahendada kiiresti uut hanget korraldades. Aga Ragn-Sells vaidlustas selle hanke ja sai kohtus esialgse õiguskaitse. Nii et kui me Nõmmel lepingu lõpetaksime ja uue hanke välja kuulutaksime, siis see ei too tulemust. Kesklinna hanke puhul võtab kohtumenetlus vähemalt aasta aega. Ei ole mõtet sama asja Nõmmel ja Lasnamäel kordama hakata. Sellepärast kehtibki leping BWMiga ja selle lepingu raames osutab linn ise nendes piirkondades jäätmeveo teenust,» rääkis Tiitso.

«Tänase päeva seisuga BWM Tallinnas teenust ei osuta ja me ei plaani ka tulevikuks seda, et ta võiks siin teenust osutama hakata,» kinnitas Aas kolmapäeval linnavalitsuse pressikonverentsil.

Pärast Arvo Sarapuu kinnipidamist toimunud pressikonverentsil, kus Aasalt BWMi lepingute kohta arupäriti, vastas tegevlinnapea: «Ma ei ole kunagi öelnud, et BWMiga on lepingud lõpetatud, ma olen öelnud, et BWM ei teosta prügivedu. Kinnitan siinkohal üle, et mingisugust tasu või ülekandeid Tallinna linn BWMile ei tee.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles