Fotod: Kunstiakadeemia uus õppehoone sai nurgakivi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna sai nurgakivi Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uus hoone Kotzebue tänava ja Põhja puiestee nurgal.

Hoone uue peasissepääsu juurde vundamenti asetatud nurgakivi annetas kunstiakadeemiale Estonia Selts. Sama nurgakivi koliti vanast majast ajutisse rektoraati Estonia pst 7 ja see on oodanud oma hetke 12 aastat. Nurgakivisse paigaldati ajakapsel, mille valmistas spetsiaalselt ehte- ja sepakunsti õppejõud ning töökodade juhataja Risto Tali. 

Kapslisse pandi EKA uue hoone saamise loo kronoloogia, tänane ajaleht Sirp, tükike vana EKA Tartu mnt 1 asunud hoonet ja sõnum tulevastele põlvedele. Müüri laoti ka killukesi vana maja freskodest ja sgrafiitodest, mis olid aja jooksul maaliklassidesse ja koridori seintele maalitud ning mida polnud võimalik säilitada.

Ürituse algul avanes Põhja puiestee tellingutel kangas, mille kujundas disainiteaduskonna dekaan Kristjan Mändmaa.  

Eesti Kunstiakadeemia õppehoones saab olema 12 302 ruutmeetrit suletud netopinda. Ehitustöid alustas selle aasta alguses Astlanda Ehitus, kes võitis riigihanke seitsme pakkumuse seast. Arhitektuuriprojekti autoriteks on avaliku arhitektuurivõistluse võitnud EKA vilistlased Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann arhitektuuribüroost KUU Arhitektid.

Ehitustööde prognoositud lepinguline maksumus koos käibemaksuga on 16,2 miljonit eurot ning ehitusaeg kuni 15 kuud. Eesti Kunstiakadeemia uue õppe- ja teadushoone ehitamist rahastab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond ASTRA meetmest.

Plaani kohaselt on uues õppehoones võimalik alustada õppetööd 2018. aasta sügisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles