Stalinistlik koolimaja saab sügisest uue elu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmmel asuv stalinistlik koolimaja saab sügisel uue elu, kui seal hakkavad tegutsema linna asutused. Maja sai tuntuks kohaliku poliitika võimuvõitluse osana.

Nõmme keskuses, Valdeku 13 krundil asunud kunagine Valdeku koolimaja koosnes kahest eri ajastul ehitatud osast, teatas Nõmme linnaosavalitsus.

Vanem osa pärineb 1950. aastate algusest ja uuem osa, mis oli väga kehva ehituskvaliteediga, 1980. aastatest. Viimane lammutati suures osas mõni aasta tagasi ning allesjäänud hoonetiiba rajati Nõmme uus saun-spordihoone. Vanem osa rekonstrueeritakse Nõmme Majaks.

Valdeku 13 endist koolihoonet kasutati viimati 2010. aasta suvel, pärast seda on maja seisnud tühjalt. Rekonstrueerimistööde käigus tuli säilitada fassaadi dekoorraamistik ja ornamentika, kuna maja on tunnistatud väärtuslikuks kui terviklikult säilinud pärastsõjaaegse arhitektuuri stiilinäide.

Remondi käigus korrastati endise koolimaja seinad, hoone tagaküljele rajatud juurdeehitusse tuleb uus peasissepääs.

Hoones on pinda umbes 3000 ruutmeetrit. Keldrikorrusel hakkavad paiknema vaba aja keskus, söögisaaliga õppeköök, arhiiviruumid, laod ning spordisaal koos abiruumidega. Esimesele korrusele on kavandatud eakate päevakeskuse ruumid ning juurdeehitusse linnaosa infosaal.

Teisel korrusel hakkavad paiknema linnaosa sotsiaalhoolekande osakond, halduskogu ruumid ning saal, kolmandal korrusel aga linnaosavalitsuse administratsioon ja linnamajanduse osakond.

Ehitus ja sisustamine läheb maksma ligikaudu 3 miljonit eurot.

2012. aasta jaanuaris viskas Nõmme keskerakondlasest linnaosavanem Erki Korp õhku kahtluse, nagu võiks tema endine erakonnakaaslane Rainer Vakra olla seotud Valdeku gümnaasiumihoonest radiaatorite varastamisega, politsei uurimine midagi sellist ei tuvastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles