Tallinn omandas linnahalli arhitektide autoriõigused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea kohusetäitja Taavi Aas ning arhitektid Riina Altmäe ja Raine Karp allkirjastasid lepingu, millega lähevad linnahalli kui arhitektuuriteose autoriõigused üle linnale.
Linnapea kohusetäitja Taavi Aas ning arhitektid Riina Altmäe ja Raine Karp allkirjastasid lepingu, millega lähevad linnahalli kui arhitektuuriteose autoriõigused üle linnale. Foto: Linnavalitsuse pressiteenistus

Tallinna tegevlinnapea Taavi Aas ning linnahalli arhitektid Raine Karp ja Riina Altmäe allkirjastasid kolmapäeval ainulitsentsilepingu, mis võimaldab linnal linnahalli projekteerimise protsessiga tõrgeteta edasi liikuda.

Tallinna linna ning Tallinna linnahalli kui arhitektuuriteose autorite vahel sõlmitud leping annab Tallinna linnale litsentsi autoriõiguste teostamiseks. «Anname omalt poolt parima, et linnahall saaks renoveeritud kiireimal ja parimal moel,» ütles Tallinna Linnahalli ASi juhatuse liige Kaia Jäppinen. «Praegu on esmane eesmärk kuulutada välja avalik projekteerimishange. Eeldatavasti augusti algul välja kuulutatava hanke tulemused selguvad oktoobris.»

Jäppinen lisas, et hanke läbiviimisel ja projekteerija valikul tehakse kindlasti tihedat koostööd ka arhitektide liidu ja muinsuskaitsega, samuti arhitektuurimälestise autoritega. «Kindlasti ei ole pakkumuse hind ainus ja peamine kriteerium, lisaks sellele kaalutakse pakkujate kvalitatiivseid näitajaid – meeskonna võimekus, varasemad tööd ja nii edasi,» rõhutas Jäppinen.

Tallinna linn soovib linnahalli rekonstrueerida ja renoveerida ning ehitise tervikuna taas kasutusele võtta. Nende tööde tegemiseks tuleb kasutada linnahalli autorite autoriõigusi. «Sõlmitud ainulitsentsileping paneb paika linnahalli autoritele kuuluvate autoriõiguste kasutamise tingimused,» ütles Aas.

Lepingu kohaselt annavad autorid linnale oma isiklike õiguste ainulitsentsi linnahalli ehitise ja selle aluseks olnud ehitusprojektide muutmiseks ja nendele teiste autorite teoste lisamiseks. Samuti saab linn autoritelt all-litsentsi andmise õiguse. Eelkõige on all-litsentsi õigus vajalik, kuna linnahalli rekonstrueerimise projekti tööde tegemist juhib Tallinna Linnahalli AS, kellele linn siis omakorda annab autoriõiguste litsentsi.

«Tallinna linnahalli kui silmapaistva arhitektuurimälestise esinduslikuks kultuuri- ja konverentsikeskuseks rekonstrueerimist on lubanud valitsus järgnevail aastail ka riigieelarvest toetada,» lisas Aas. «Linnahalli rekonstrueerimine loob riigi ja linna koostöös tõmbekeskuse, mis elavdab nii linna kui ka kogu riigi majandust ja ettevõtlust.»

«Hea, et see üksteist aastat kestnud jama nüüd mingisuguse sammu edasi liikus. Kui pikk see samm tuleb, eks seda näeb,» lausus Karp pärast allkirjastamistseremooniat.

Tallinna linnavalitsus kavatseb linnahalli rahvusvahelisel tasemel kontserdi- ja konverentsikeskuseks rekonstrueerida. Plaani kohaselt saab täiemahuliselt rekonstrueeritud Tallinna Linnahallist multifunktsionaalne rahvusvahelisel tasemel kontserdi- ja konverentsikeskus. Rekonstrueeritud linnahallis saab hakata korraldama kuni 2500 osalejaga konverentse ja kongresse ning suures saalis vähemalt 3500 pealtvaatajaga kontserte ja etendusi. Linnahalli suure saali rekonstrueerimise tulemusel saab Tallinn endale kogu Põhja- ja Ida-Euroopa regioonis konkurentsivõimelise, moodsaima ja võimalusterohke lavatehnikaga esinduskontserdisaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles