Galerii: Eesti suurim meditsiinilabor kolib

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaanilaupäeval, 23. juunil liiguvad laboriseadmetega veokid terve päeva jooksul Tallinnas marsruudil Väike-Paala tänavalt Veerenni tänavale, sest Eesti suurim meditsiinilabor Synlab kolib.

Enamik analüüse tehti ära Väike-Paala laboris eile hilisõhtuks, veel analüüsimata vered ja muud proovimaterjalid viiakse samuti üle vanast laborist uude, teatas Synlab. Aastas teeb labor Eestis üle kuue miljoni analüüsi, valikus on tuhandeid erinevaid uuringuid. Rohkem kui pooled perearstide juures võetavatest veredest analüüsitakse SYNLABis.

40 protsenti Synlab Eesti käibest moodustab meditsiiniteenuste eksport. Tallinki laevadega tuuakse Soomest Eestisse analüüsimiseks kolm korda päevas kokku aastas üle miljoni proovi.

 «Uus labor loob paremad eeldused veelgi kvaliteetsema laboriteenuse osutamiseks. Laienevad verevõtu- ja nõustamisvõimalused, automatiseeritakse laboriprotsesse, täiendatakse tehnilist võimekust, senine Tartus paiknenud suguhaiguste testimine saab Tallinnasse kolitud,» nimetab peamisi uuendusi teenusejuht Jaanus Nestra.

Teenusejuhi sõnul on arstide ja ise tervisekontrolli pöörduvate inimeste poolt enamtellitav analüüs hemogramm ehk üldverepilt, mida tehakse aastas üle 400 000. «Sellele järgnevad neerunäitaja kreatiniin, kolesterooli testid, põletikumarker C-reaktiivne valk, maksa ja kilpnäärme analüüsid. Viimastel aastatel on kasvanud vitamiin D taseme määramine. Suguhaiguste testimine on aastaid jäänud samaks,» selgitab Nestra.

Synlab Eesti kuulub Euroopa suurimasse laboriketti. Töötajaid on üle Eesti 14 laboris ja verevõtupunktis enam kui 200. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles