Politseile annab üha enam tööd juhtide kõrvaltegevus

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoroolis sõnumit toksides või lugedes on juhi pilk teelt eemal vähemalt viis sekundit. Kiirusel 90 km/h läbib sõiduk selle ajaga 125 meetrit, asulakiirusel 50 km/h ligi 70 meetrit. (Allikas: PPA/maanteeamet)
Autoroolis sõnumit toksides või lugedes on juhi pilk teelt eemal vähemalt viis sekundit. Kiirusel 90 km/h läbib sõiduk selle ajaga 125 meetrit, asulakiirusel 50 km/h ligi 70 meetrit. (Allikas: PPA/maanteeamet) Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui turvavarustuse mittekasutamist tuleb aasta-aastalt üha vähem ette, siis tänavu on politseinikud üle Eesti kokku registreerinud ligi 1900 rikkumist, kus juhtide keskendumist segas telefon.

Eile pärastlõunal kontrollisid Ida-Harju jaoskonna politseiametnikud Lasnamäel ja Pirita-Kosel sõidukijuhtide turvavarustuse kasutamist ja jälgisid mootorsõidukite juhtide tegevust roolis, teatas politsei pressiesindaja. 

Politsei fookuses kõrvalised tegevused

Ida-Harju politseijaoskonna patrullitalituse juht Juhan Jevonen ütles, et kõrvaliste tegevustega tegelemine juhtimise ajal on aina murettekitavam ja kasvav trend. «Eile oligi suurem osa rikkumisi seotud roolis mobiiltelefoniga rääkimisega,» tõdes ta. Selliseid rikkumisi esines kümnel korral. 

Tänavu registreerisid politseinikud üle Eesti kokku ligi 1900 rikkumist, kus sõidukijuhid ei keskendunud juhtimisel ja nende tähelepanu haaras näiteks nutitelefon. Seda on peaaegu 900 võrra rohkem eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.

Politsei pöörab Jevoneni sõnul kõrvalistele tegevustele viimasel ajal üha rohkem tähelepanu, sest näeb, kui ohtlikuks võib roolis osutuda mobiiliga rääkimine või nutitelefoniga tegelemine. «Inimene ei suuda samaaegselt ohutult liigelda ja tegeleda mingi muu tegevusega.»

Foto: PPA

Turvavarustuse mittekasutamist üha vähem

Turvavarustuse mittekasutamisega seotud rikkumisi jääb politsei teatel aina vähemaks. Kui 2013. aastal registreeriti peaaegu 11 000 sellist rikkumist, siis mullu ligi 5400 ja tänavu veidi üle 3200. Kui aga vaadata sel aastal juhtunud liiklusõnnetusi, kus hukkusid inimesed, ei olnud turvavarustust kasutatud 11 juhul.

Jevonen kommenteeris, et turvavöö või kiivri kasutamine on suuremale osale inimestele küll tavaline ja loomulik, kuid rikkumisi on endiselt palju. «Turvatööd tasub kinnitada mitte selleks, et politseilt mitte trahvi saada, vaid selleks, et liiklusõnnetuses ellu jääda,» märkis ta. Eilse kontrolli käigus leidis politsei liiklusest neli kinnitamata turvavööga juhti, kellest kolm olid raskeveoki roolis.

Foto: PPA

Politsei tabas ka kütuse eest maksmata jätnud juhi

Politsei pressiesindaja lisas, et kontrolli ajal äratas politseinike tähelepanu ka sõiduk, mis välimuse järgi sobiks pigem romulasse kui teele. Sõidukit lähemalt vaadates selgus, et selle juht oli jätnud kahel korral Tallinna tanklates kütuse eest maksmata.

Ehkki autojuht väitis, et ta oli lihtsalt unustanud kütuse eest maksta ja praeguseks on tanklatele kütuse eest tasutud, ei leidnud need väited kinnitust. Kütuse eest tasumata jätmise eest alustati menetlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles