Pakosta linnaisale: remonditud koolimaja ei taga tasemel õpet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Poliitik Liisa Pakosta (IRL) pole nõus Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajulaga, kelle sõnul on linn loonud kõik eeldused selleks, et lapsed käiksid kodulähedastes koolides ning katsete tegemise vajadus väheneks oluliselt.

«Must ei ole valge, isegi siis mitte, kui Tallinna linn seda väidab,» ütles Pakosta Pajula seisukohti kommenteerides. «Haridusameti juhi olemasolu mõte on näha suurt pilti ja tegeleda struktuursete asjadega, mitte lihtsalt korrutada, et kõik on hästi. Ma ei tea, äkki ta ei näe suurt pilti?»

«Umbes kümme aastat tubli tööd ja nõrgemate koolide taset on täiesti võimalik oluliselt paremaks teha, aga Tallinn pole isegi sellist eesmärgipüstitust veel võtnud,» leidis Pakosta, kes tõi välja kolm punkti, milles ta Pajulaga ei nõustu.

Suurim tung oli remontimata Reaalkooli

«Esiteks, sellest ei piisa, kui haridusameti juht ütleb, et meil on kõik koolid head,» ütles poliitik. «Eriti, kui ta tõestab seda väitega, et koolihooned on kõik remonditud. Tallinna Reaalkooli algklasside maja on remontimata, ometi oli just sinna kõige rohkem tahtjaid.»

Pakosta lisas, et koolimajad peavad loomulikult korras olema, ent sellest olulisemad on õpetajad, kooli juhtimiskultuur, õhkkond ja pakutav haridus. «Selle taustal tundub remontimisest rääkimine ja sellega justkui kõigest muust käte puhtakspühkimine isegi veidi küüniline.»

Osadel Tallinna lastel polegi kodukooli

Teise vaidluskohana tõi Pakosta välja Pajula väite, et kodukooli kasuks otsustamiseks on Tallinnas kõik eeldused loodud. «Osadel lastel polegi kodukooli. Koolimajad asuvad Tallinnas ühes kohas, laste kodud on aga teistes kohtades. Mõnes linnaosas on koolikohti vähem kui lapsi, teisal jälle vastupidi,» kirjeldas ta ja lisas, et praeguses olukorras pole osadel lastel isegi teoreetilist võimalust kodule lähimasse kooli õppima minna.

«Ning lõpetuseks, kui Pajula väidab, et «Nende hääl, kes väidavad, et laps saab ka kodulähedases koolis hea hariduse ja pääseb sinna ilma katseteta, ühiskonnas ei kõla», siis vabandust – Tallinna linn ise tegi sellise kooliastumise korra, kus katsetatakse isegi kodulähedasse kooli minejaid. Mis asi siis veel kõlama peaks, kui haridusamet ise taob risti vastupidist trummi?» küsis Pakosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles