Sarapuu väidetav varifirma kaotas kohtus prügivaidluse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavalitsuse allasutus Tallinna Jäätmekeskus ostis viis uut prügiautot. Pildil abilinnapea Arvo Sarapuu.
Tallinna linnavalitsuse allasutus Tallinna Jäätmekeskus ostis viis uut prügiautot. Pildil abilinnapea Arvo Sarapuu. Foto: Sander Ilvest

Harju maakohus otsustas täna jätta rahuldamata ettevõtte Baltic Waste Management OÜ (BWM) kaebuse keskkonnainspektsiooni otsusele määrata Nõmmel prügi vedanud firmale kopsakas trahv jäätmeveo loata tegutsemise eest.

Keskkonnainspektsioon määras BWMile juulis 12 000 euro suuruse trahvi, sest firma vedas Nõmmel märtsis kolm nädalat prügi ilma jäätmeveo loata. Prügivedaja vaidlustas trahvi kohtus, nõudes trahvi vähendamist, kuna firma süü ei ole suur ja avalik menetlushuvi puudub.

Kohus sellega ei nõustunud ja jättis kaebuse rahuldamata. Otsust saab vaidlustada 30 päeva jooksul juba riigikohtus.

Praegu kuriteokahtlustusega prokuratuuri uurimise all olev Tallinna endine abilinnapea Arvo Sarapuu on eitanud igasugust avalikku või varjatud osalust prügifirmas BWM – kõik vastupidised väited on tema sõnutsi valed ja eksitava sisuga.

Kahtlustuse kohaselt leppis Arvo Sarapuu talle lähedalseisva ATKO Grupi omanikeringi kuuluva mehega kokku, et ATKO Grupp AS ja selle tütarettevõtted osalevad Tallinna keskkonnaameti avaldatud jäätmeveo teenuse riigihangetel variühingu kaudu. Selleks asutati variisiku kaudu OÜ Baltic Waste Management (BWM), mis allub majandustegevuse korraldamisel vahetult täna kahtlustuse saanud mehele, kes omakorda allub vahetult ATKO Grupp nõukogule.

Kahtlustuse kohaselt mõjutas Arvo Sarapuu tegevus oluliselt ja vahetult OÜd Baltic Waste Management, mis allub väljaspool Sarapuu ametiseisundit tema korraldustele ja tegutseb tema huvides.

Riigiprokuröri sõnul suunas Arvo Sarapuu kahtlustuse kohaselt keskkonnaametis ja Tallinna Jäätmekeskuses Baltic Waste Management OÜ kohta esitatud klientide kaebuste lahendamist ettevõtte huvides, vältimaks töövõtulepingutest või seadusest tulenevate sanktsioonide rakendamist. «Nende sanktsioonide tulemusena oleks võidud Baltic Waste Management OÜga sõlmitud lepingud lõpetada ja ettevõttel ei oleks olnud võimalust käivet tuua ja kasumit teenida,» selgitas riigiprokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles