Halduskohus otsustas: Reidi tee ehitus on seaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reidi tee.
Reidi tee. Foto: Juho Kalberg / Kaupo Kalda

Tallinna halduskohus otsustas jätta Reidi tee ehitamise vastu tehtud kaebuse rahuldamata, roheliste kinnitusel soovivad nad enne edasisi samme otsusega tutvuda.

Tallinna Halduskohus ei rahuldanud tänase otsusega MTÜ Eesti Roheline Liikumine kaebust, millega taotleti Reidi tee ehitusloa tühistamist.

MTÜ Eesti Roheline Liikumine projektijuht Mihkel Annus ei soovinud veel öelda, kas nad plaanivad kohtuotsuse edasi kaevata või mitte. Esialgu on MTÜ-l plaanis kohtulahendiga tutvuda. 

Kohus märkis otsuses, et ehitusloale esitatud kaebusega ei saa enam nõuda kehtivates üldplaneeringutes määratud tee asukoha muutmist. Kohus ei nõustunud kaebajate peamise väitega, et Tallinna linn oleks pidanud läbi viima uue keskkonnamõjude hindamise.

Tegevusloa andjal oli 2007. aastal tehtud keskkonnamõjude hindamise ja mitmete hilisemate ekspertarvamuste põhjal piisavalt teavet otsustamaks, kas Reidi tee ehitamine on arvestades kaasnevaid keskkonnamõjusid eelkõige inimestele, merekeskkonnale ja kaitstavatele kultuuriväärtustele lubatav. 

Kohus tugines sealjuures ka asjaolule, et keskkonnaamet, kui tee-ehitusest puudutatud kaitstavate parkide valitseja, andis ehitusloale oma kooskõlastuse.

Reidi tee esimest etappi, ehitust Ahtri ja Jõe tänava ristmikust kuni Pikksilma tänavani, keegi kohtus ei vaidlustanud.

Otsusele võib menetlusosaline esitada apellatsiooni hiljemalt 6. oktoobril 2017. Kohtu poolt kaebajale antud esialgne õiguskaitse, mis peatas ehitusloa kehtivuse, lõppes kohtuotsuse tegemisega.  Uue taotluse saab vajadusel esitada ringkonnakohtule.

Mölder: tallinlastel on põhjust rõõmustada
«Teatavasti ootab Tallinna südalinna ees suur ümberkujundamine ning tulemas on jalakäijasõbralik ja modernne linna peatänav. Rahvas toetab Reidi tee rajamist ning loodame, et nüüd saame esimesel võimalusel ehitustöödega alustada,» sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Mölder halduskohtu otsust kommenteerides.

«Peaaegu kaks aastat on toimunud Reidi tee kohta mitu avalikku arutelu ning kõikidel pooltel on võimalus olla kaasatud ning esitada oma ettepanekuid ja nägemusi. MTÜ Eesti Roheline Liikumine tegi aga karuteene tervele projektile ning nad said, mis tahtsid – tähelepanu endale ning venitamist suure projektiga,» sõnas Mölder.

Tema sõnul polnud kokkuvõttes Tallinna ühe olulisema projekti torpedeerimine kasulik mitte kellelegi. «Eks rohelised teevad ise sellest oma järeldused. Tallinlastel on põhjust aga täna rõõmustada, sest saame töötada edasi selle nimel, mida inimesed kõige rohkem soovivad,» lisas Mölder.

Pukk: linn on valmistunud Reidi teeks juba kümmekond aastat
«Reidi teel ja linnahallil on määrav tähendus juba aastaid kavandatud mastaapses projektis Tallinna olulise liiklusmagistraali ja rannapromenaadi rajamiseks ning kogu mereäärse ala nüüdisaegseks arendamiseks. Selle projektiga edasi liikumata pole võimalik teostada ka ammust unistust meie linna avamisest merele,» ütles Tallinna Kesklinna vanem Taavi Pukk.

«Tallinna linn on valmistunud rajama Reidi teed – varasema nimetusega Põhjaväila – juba kümmekond aastat, teinud selleks kõik vajalikud eeluuringud ning teed soovivatel elanikel on tekkinud juba õigustatud ootus. Nüüd lõpuks tekib linnal võimalus seda ootust õigustada.»

Pukk rõhutas, et mereäärse piirkonna ümberkujundamine muudab Kesklinna elukeskkonna paremaks. «Lisades siia juurde veel peatänava idee, oleme astunud päris suure sammu edasi, et anda linnasüda tagasi inimestele ning kujundada siin turvaline ja meeldiv linnaruum,» lisas Pukk.

MTÜ Eesti Roheline Liikumine vaidlustas Reidi tee ehitusloa 23. mail, sest leidis, et sõidutee planeerimisel pole keskkonnamõjusid hinnatud. Roheline liikumine leidis, et Reidi tee ehitamisel hävineb riikliku kaitse all oleva Kadrioru pargi mereäärne osa ehk Russalka park ning oluliselt saab kahjustada seal kõrval olev Inglirand. 

Tallinna halduskohus andis 30. mail esialgse õiguskaitse ehk peatas Reidi tee ehitusloa. Tallinna linnavalitsus vaidlustas ehitusloa peatamise 15. juunil.

Ringkonnakohus otsustas 7. juulil Reidi tee ehitusloa lõplikult peatada kuni kohtulahendini, leides, et keskkonnale ja linnaruumile tehtav kahju kaalub üles tee ehitamise huvi.

Tallinna linnavõim on kinnitanud, et Reidi tee asjus on kõikvõimalikud mõttevahetused juba peetud ning rajatise tulekut ei muuda enam miski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles