Aas Kofkini vorstiputkade trahvita jätmisest: karistamine ei peaks olema esimene samm (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas põhjendas Alexander Kofkinile kuuluvate ehitusloata püstitatud kiirtoidukioskite asjus väärteomenetluse alustamata jätmist sellega, et linn peaks esmajoones vigadele tähelepanu juhtima, mitte trahvima.

Tallinna linnaplaneerimise ameti ehitusjärelevalve teenistuse endine juht Rain Seier ütles eile Harju maakohtus Edgar Savisaare kohtuprotsessil, et tollane abilinnapea Taavi Aas soovitas tal 2008. aastal oodata väärteomenetluse alustamisega ilma ametliku loata püstitatud kioskite suhtes.

Aas ütles Postimehele, et kui tavaliselt saab linn kriitikat, et ettevõtjatele antavate lubadega läheb liiga kaua ja linn on liiga range, siis aeg-ajalt süüdistatakse meid ka hoopis vastupidises, et ollakse kusagil olnud liiga leebed.

«Ma olen seda meelt, et ettevõtlikkuse soosimise ja reeglite järgimise vahel tuleb leida mõistlik tasakaal. Kui tahad reegleid jõustada, siis trahv ja väärteomenetlus ei peaks olema esimene samm, piisab sellest kui inimestega rääkida ja tähelepanu juhtida.  Sageli sellest piisab, load aetakse korda,» märkis Aas.

Rain Seier rääkis eile kohtus, et kuigi seaduse järgi pidanuks ehitusjärelevalve alustama kioskite ehitus- ja tegevusloata püstitamise tõttu väärteomenetlust, ütles tollane abilinnapea Taavi Aas, et menetlusega tuleks oodata.

«Taavi Aas ei öelnud, miks peab väärteomenetlusega ootama ja ma ei küsinud ka. Ta ei olnud kohustatud ütlema, ta oli mu ülemus. Ütlesin alluvatele, et nad ootaksid menetluse alustamisega ja rohkem ma Taavi Aasaga sellest juttu ei teinud,» rääkis Seier.

Kuigi Seier ütles kohtuistungi alguses, et talle ei avaldanud keegi survet, et vorstikioskite ehitus- ja kasutusloa tagantjärele vormistamine tuleks teha kiirendatud korras, rääkis mees eeluurimise ajal antud ütlustes teist juttu.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus avalikustas kohtuistungil, et Seier rääkis 12. juunil 2013 kriminaalasja eeluurimise ajal teist juttu. Seier rääkis neli aastat tagasi, et tollal abilinnapea ametis olnud Taavi Aas andis talle mõista, et Kofkini kioskite ehitus- ja kasutuslubasid peaks menetlema kiirendatud korras.

Vastuolusid ütlustes põhjendas Seier kohtuistungil sellega, et vahepeal on mitu aastat mööda läinud ja ta ei mäleta enam detaile.

Alexander Kofkin püstitas aastatel 2008–2009 Tallinnasse 11 kiirtoidukioskit. Kofkin võitis Tallinna linnavalitsuse korraldatud konkursi, millel osales kolm pakkujat.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles