Maratonijooksja: võrreldes teiste riikidega oli Tallinna liikluse sulgemine mõõdukas (3)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Tallinna Maraton.Poolmaraton 21,1 km.
SEB Tallinna Maraton.Poolmaraton 21,1 km. Foto: Erik Prozes

SEB Tallinna maraton on linna visiitkaart ning meil pannakse selliste võistluste puhul teed kinni veel suhteliselt «pehmelt», võrreldes paljude suurlinnadega, arvab tänasest maratonist osa võtnud Ivan Lavrentjev. Samas peab ta vajalikuks parandada liikluskorraldust puudutava info jagamist.

Paljud Põhja-Tallinna elanikud on võtnud sotsiaalmeedias raevukalt sõna nende linnaossa jõudnud SEB Tallinna maratoni kohta, mis nad kodukanti lõksu jättis.

Ivan Lavrentjev juhib tähelepanu sellele, et kord aastas toimuva SEB Tallinna maratoni 10 km distants ning poolmaraton koos maratoniga toimuvad eri päevadel, mis jaotab koormust võrdsemalt ja liiklust pannakse kinni teatud tundidel mõlemal päeval, mitte terve päev korraga.

«Oma silmaga nägin, kuidas päästeameti auto täna vilkuriga keset jooksjaid liikus – sama käib ka kiirabi ja politsei kohta, ehk abi jõuab abivajajani ALATI,» rõhutab ta.

Lavrentjevi sõnul on tavapärane, et mõni kord aastas lähevad suured ja olulised tänavad kinni – olgu põhjuseks laulupidu, 24. veebruari paraad või maraton. Tänavad lähevad kinni ka suurte kommertsürituste tõttu. Ta toob näiteks Rammsteini kontserdi, mille järel inimesed liikusid kesklinna mööda Narva maantee sõiduteed, kuna kõik 60 000 inimest bussidesse või taksodesse ei mahu.

«Jooksmine, nagu iga teinegi füüsiline aktiivsus, on kasulik ja seega riigi/linna/avalikkuse seisukohalt teretulnud tegevus. Vahest peab seda tegevust n-ö massidesse viima, ka maratoni linnaruumis korraldades. Suurmaraton on linna visiitkaart, nagu hea muusikafestival, nagu väikesed tänavatoidufestivalid on visiitkaardiks linnaosale või asumile,» leiab Lavrentjev.

Ta on jooksnud maratone kaheksas riigis ning kinnitab, et meil pannakse teed kinni suhteliselt «pehmelt». «Nägin täna rajal, kuidas autojuht kurtis, et G4S töötajad jagasid talle vastuolulist infot liikluskorralduse kohta – alati saab paremini koordineerida.»

Suurmaratoni positiivse poole pealt toob Laverentjev välja ka linna saabuvad turistid, kes elavdavad meie majandust. «Kõik need inimesed tulevad teisse linna või riiki mitte ainult seltskonna, vaid ka vaadete pärast – keegi ei taha lennata teisse Euroopa otsa, et aasta oodatuimat sündmust metsas joosta. Tänane rada oli vanast vaatamisväärsuste osas kindlasti üle.

Lavrentjevi arvates on Kopli osa lisandumine võistlejatele huvitav, sest enamik jooksjatest ei satu sinna niisama iialgi, küll aga tekib inimestel parem arusaam sellest, mis linnaosad Tallinnas üldse on.

«Kõnniteedele tuhanded inimesed ei mahu ja seepärast pannakse liiklus kinni. Sama hästi ei mahu nad ka lühikestele, näiteks 5 km pikkustele ringidele,» sedastab ta.

Ivan Lavrentjev on sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik ja 12-aastase staažiga jooksja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles