Meremuuseum tahab Paksus Margareetas korrata Lennusadama edu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paksu Margareeta sisearhitektuurse lahenduse ideekonkursi võidutöö näeb ette eraldi saali Kadriorus maa seest leitud koge jaoks.
Paksu Margareeta sisearhitektuurse lahenduse ideekonkursi võidutöö näeb ette eraldi saali Kadriorus maa seest leitud koge jaoks. Foto: Inphysica Technology OÜ

Meremuuseumi kasutuses oleva ühe Tallinna vanalinna sümboli, Paksu Margareeta suurtükitorni ideekonkursi võidutöö näeb ette senise ekspositsiooni täielikku ümberkujundamist, sealhulgas ka uue saali ehitamist Tallinnas Kadriorus maa seest leitud kogele.

Paksu Margareeta ruumide ja ekspositsiooni sisearhitektuurse lahenduse ideekonkursi võitis ideekavand märgusõnaga «Vetemaa», mille autorid on Helen Oja, Raul Kalvo ja Artur Stashkevitsh Inphysica Technology OÜst.

«Konkursi võitjaga alustame nüüd läbirääkimistega hankemenetlust sisearhitektuurse projekteerimise lepingu sõlmimiseks ning ootame ladusat koostööd Paksu Margareeta lugudele parima võimaliku vormi loomisel,» ütles meremuuseumi turunduse projektijuht Marge Rahu.

«Hea tunne on. Eelkõige selle üle, et konkursile laekus viis tööd. Kõik tööd olid hea kvaliteediga. Oldi süvenetud Paksu Margareeta ja kogu selle kompleksi iseärasustesse. Sest me anname endale aru, et ehitis, mis on seisnud muutumatuna 16. sajandist, ja ekspositsioon, mis on suuresti seisnud muutumatuna 1980. aastatest, et seda kompleksi pieteeditundega muuta, säilitades Paksu Margareeta torni võlu, on üsna keeruline ülesanne,» ütles meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

«Tööde puhul oli üheks oluliseks kriteeriumiks ka see, kuidas hakkab tulevikus välja nägema meie ühe tähteksponaadi, koge saal, mis rajatakse praeguse fuajee asemele. Seal minnakse nii sügavale maa sisse, kui arheoloogilised kaevamised ja uuringud seda võimaldavad. Paksu Margareeta hoovi luuakse täiesti uus maailm, kogemaailm. See peaks olema üllatav, avastamisrõõmu pakkuv, ja mis seal salata, eks ta peab olema ka efektne,» rääkis Dresen.

Uues ekspositsioonis saab olema korruselt korrusele keerduv suur ringvitriin, kuhu pannakse muuhulgas välja muuseumi kogudes leiduvad arvukad laevamudelid.

Pärast uuendustöid ei ole Paksus Margareetas enam muuseumitöötajate tööruume. Need kolitakse Lennusadama angaaride kõrval asuvasse staabihoonesse, mille renoveerimine peaks käesoleva aasta lõpus valmis saama. Suurtükitorni jäävad vaid külastajate teenindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles