Aas pani sisekontrolli Sultsi rahaasju uurima (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Sults (vasakul) ja Taavi Aas.
Märt Sults (vasakul) ja Taavi Aas. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas andis linna sisekontrollile ülesande kontrollida hiljuti Tallinna linnahalli seinale tekkinud maalingu rahastamist linnaeelarvest.

«Alates kolmapäevast ei ole Märt Sults enam Tallinna Linnahalli nõukogu liige. Lisaks olen allkirjastanud tööülesande linna sisekontrolliteenistusele, et vaadata üle nii Kopli kunstigümnaasiumi kui ka Tallinna Linnahalli taotlused, rahaeraldused ja raha kasutamised, mis on seotud selle maalingu tekkimisega linnahalli seintele,» teatas Aas.

Kunstigümnaasiumi direktor väitis alguses, et ta ei olnud asjast teadlik ja et ei ole tasutud ka ühtegi arvet. Tallinna linnas  on selline kord, et arveid ei tasu meie allasutused, vaid seda teeb linna raamatupidamiskeskus tsentraalselt sinna laekunud arvete alusel. Raamatupidamiskeskuse andmetel on kunstigümnaasiumist laekunud 7000 euro suurune arve, mis puudutab seda maalingut. Selle on raamatupidamiskeskus tasunud,» rääkis Aas.

«Kui nüüd ühelt poolt väidetakse, et arvet ei ole esitatud ega tasutud ja kogu raha on alles, teiselt poolt aga raamatupidamiskeskuse andmed ütlevad, et 7000 eurot on ikkagi tasutud, siis on vaja saada selgust. Sellest 15 000 eurost on 8000 kasutamata ja ka selles osas tuleb saada selgus,» lisas linnapea kohusetäitja.

Septembri alguses alustas grupp noori kunstnikke keskerakondlasest riigikogu liikme ja Kopli kunstigümnaasiumi endise direktori Märt Sultsi eestvedamisel linnahalli seinale suure maalingu tegemist. Alguses väitsid tegijad, et teevad seda oma raha eest, peatselt aga selgus, et ebaseadusliku pildi tegemiseks on linnavolikogu eraldanud 15 000 eurot Tallinna lisaeelarvest.

Raha kanti Kopli kunstigümnaasiumi arvele. Kooli direktor on Sultsi tütar Mari-Liis Sults, kes alguses väitis, et tema ei tea sellest rahast midagi ega pole seda puutunud, Veidi hiljem aga ilmus välja tema digiallkirjastatud rahataotlus.

Küsimusi tekitas ka summa suurus. Ühe kogenud tänavakunstniku hinnangul peaks sellistes mõõtmetes seinamaalingu tegemiseks kuluma tublisti vähem kui 3000 eurot.

Arhitekt Raine Karbi projekteeritud linnahall on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all ning muinsuskaitse välistas igasuguse piltide tegemise selle seintele.

Sults ja tema kambajõmmid põhjendasid oma tegevust sellega, et linnahall läheb nagunii peatselt remonti, mille käigus võetakse maha ka täisjoonistatud seinad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles