Muinsuskaitseamet käsib Tallinnal linnahalli täiesti puhtaks teha (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnahalli pesemine.
Linnahalli pesemine. Foto: Tairo Lutter

Muinsuskaitseamet teeb linnahalli haldavale Tallinna Linnahalli ASile märgukirja, milles kohustab eemaldama hoone seintelt lisaks poliitaktivisti Märt Sultsi organiseeritud maalingutele ka varasema graffiti, samuti juurima välja muinsuskaitsealuse ehitise pragudes kasvavad puud ja põõsad.

Praeguseks on Sultsi organiseeritud maalingutest kolmandik maha võetud, kuid muinsuskaitseamet teeb linnahalli omanikule märgukirja eemaldada mälestiselt ka Sultsi maalingute eelne grafiti, mis puhastustööde käigus värskete piltide alt nähtavale tuleb, ütles esmaspäeval BNSile ameti pressiesindaja Madle Lippus. Ta lisas, et Sultsi ei saa kohustada varasemaid maalinguid maha võtma, kuid praegu niigi käivate tööde käigus oleks mõistlik eemaldada nii uus kui ka vana graffiti.

«Eelmisel nädalal vaatasid meie inspektorid ka hoone üldist seisukorda ja selle põhjal valmib märgukiri hoone omanikule Tallinna Linnahalli ASile, mis sisaldab lisaks hoone grafitist puhtana hoidmise vajadusele ka kohustust tegeleda muude mälestist kahjustavate aspektidega, ehk tuleks eemaldada ka hoonele kasvama lastud puud ja põõsad,» rääkis Lippus. «Soovime, et Tallinna Linnahalli AS võtaks enda kulul ette ka alumiste joonistuste kihi eemaldamise,» lisas ta.

Lippuse sõnul kohustab muinsuskaitseameti märgukiri omanikku reageerima. «Omaniku kohustus on tagada mälestise säilimine. Märgukirja eesmärk on juhtida omaniku tähelepanu nendele küsimustele, mis ohustavad säilimist. Jah, me kohustame neid. Ja juhul kui omanik korduvalt neid soovitusi eirab, siis on võimalik kasutusele võtta ka meetmeid,» sõnas Lippus.

Poliitaktivist Märt Sults organiseeris eelmisel kuul linnahalli Kultuurikatla-poolsele küljele uued grafitid, mis tema kava järgi oleksid jäänud hoonele kuni Eesti Euroopa Liidu eesistumise lõpuni. Muinsuskaitseamet aga nurjas Sultsi plaani, maalingud jäid lõpetamata ja need mis valmis jõuti, pestakse maha. Lippuse sõnul kulub nende eemaldamisele veel kolm kuni neli nädalat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles