Kolm inimest sai gaasikatlast vingumürgituse (3)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingugaasiandur
Vingugaasiandur Foto: Gert Soosalu

Eile said päästjad teate, et Tallinnas Energia tänaval on kortermaja ühes teise korruse korteris hakanud gaasikatla kütmise tagajärjel halb üheaastasel poisil, 14-aastasel neiul ning 37-aastasel pereemal.

Kõik vingumürgituse saanud kannatanud toimetas kiirabi haiglasse. Päästjad tuulutasid ruumid, teatas Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs.

Korterisisese gaasipaigaldise nõuetele vastavuse ja hooldamise eest vastutab korteriomanik, gaasiseadmete ja gaasipaigaldistega seotud tegevuste ohutuse üle teeb riiklikku järelevalvet Tehnilise Järelevalve Amet.

Kui kodus on gaasiveesoojendi, soovitab päästeamet kindlasti elamisse soetada õhust vingugaasi (CO) taset mõõtev vinguandur. «Kui teil on kodus gaasiveesoojendi ning te tunnete näiteks pärast vannis või dušši all käimist uimasust ja iiveldust, soovitame kindlasti gaasiseadmed üle kontrollida selleks volitatud gaasiseadmete eksperdil. Kuna vingugaas on lõhnatu, värvitu ja maitsetu, on ta äärmiselt ohtlik ja võib inimese tappa või põhjustada tõsiseid tervisekahjustusi. Kõige täpsema info gaasilekete ja käitumisjuhiste kohta saab Eesti Gaasilt,» ütles Hirs.

Päästeamet tuletab meelde – alates 1. jaanuarist 2018 on Eestis kohustuslik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Eelkõige on sellisteks gaasil töötavad veesoojendid. Nimetatud õigusaktiga muudetakse vingugaasiandur kohustuslikuks gaasikütte olemasolul, kuigi mõistlik on vastav andur paigaldada kõikidesse eluruumidesse, kus asub põlemisprotsessiga seotud seade, nagu näiteks puuküttel toimiv ahi, kamin või pliit.

Kindlasti tuleb meeles pidada, et vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ega vastupidi. Suitsuandur paigaldatakse lakke, vingugaasianduri õige koht on seinal hingamisteede kõrgusel, magamistoas voodi kõrgusel. Vingugaasiandureid on mitmesuguseid, kui gaasiboiler on vannitoas, tuleb veenduda, et vingugaasiandur sobib paigaldamiseks niisketesse ruumidesse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles