Määratud kooliga rahulolematud võivad pakutust loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed.
Koolilapsed. Foto: Peeter Langovits

Lapsevanematel, kes ei jää rahule lapsele haridusameti komisjoni poolt määratud kooliga, saavad seda hiljem ise vahetada, kui soovitud kooli peaks vabu kohti olema.

Küsimusele, kas haridusamet on arvestanud ka lastevanemate võimaliku pahameelega, kui ei jääda rahule lapsele määratud kooliga, vastas haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond: «Meie lähtume seadusest määrates elukohajärgse kooli, mistõttu meie suhtes pole mõtet pahameelt avaldada.»

Küll aga on tema sõnul võimalik pakutud kohast loobuda ja kandideerida vabadele kohtadele. «Alates 23. juunist saavad vanemad, kes pole määratud kooliga rahul ning kes ei kinnita, et võtavad selle koha vastu, valida muu kooli, kus on veel vabu kohti,» ütles Kond.

«Praktika näitab, et liikumist on alati, seda veel augustis ja isegi septembrikuu esimestel päevadel,» lisas ta.

Haridusameti elukohajärgse kooli määramise komisjoni tööd lihtsustaks see, kui lapsevanemad teataksid neile, kui laps koolikohta tegelikult ei vaja – on nad siis välismaal, koolipikendusega või asuvad õppima era- või riigikoolis.

«See oleks oluline ja vajalik, muidu tekib formaalselt kohti täites koolidel ootus, et ka need lapsed kooli tulevad, aga 1. septembril selgub, et klass on tegelikult alatäituvusega. Samal ajal on keegi, kes seda kohta vajab, sellest ilma jäänud,» sõnas Kond.

Praeguseks ei olnud üle 600 lapse vanemad koolikoha jaoks haridusametile taotlust esitanud ja umbes 570 Tallinna munitsipaalkooli ilmselt õppekohta ei vajagi – nende hulgas on era- või riigikoolidesse astujad, välismaal elavad või koolipikendust saavad lapsed.

Haridusameti komisjon peab koolikohad kinnitama aga sellest hoolimata kõigile kooliealistele lastele. «Me ei saa sellega arvestada, et kõik ei taha, sest meil puuduvad andmed selle kohta. Kes ei ole ise koolikohta kinnitanud, neile kõigile peame meie koha leidma,» ütles Kond.

Oht, et 1. septembril võivad need kohad klassides ikkagi lõpuks tühjaks jääda, pole Kondi sõnul siiski väga suur. Erakoolidesse vastuvõetute kohta loodab haridusamet lähiajal andmed saada ning välismaal elavaid, ent Tallinna elanikeregistrisse jäänuid võib tema hinnangul olla umbes paarisaja ringis.

Täna määras haridusameti komisjon taas usinalt koolikohti Nõmme lastele, kes katsete järel kooli nimekirja ei pääsenud.

Hiljemalt 10. juuniks on kõigil lastel olemas koolikohad ja kõik lapsevanemad on teavitatud, kinnitas amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles