Minister Aab loodab Patarei küsimusega valitsusse jõuda veel sellel aastal

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei merekindlus.
Patarei merekindlus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigihalduse ministri Jaak Aabi (Keskerakond) sõnul on Patarei merekindluse küsimus riigile oluline ning kõigi eelduste kohaselt jõuab valitsuskabineti lauale veel sellel aastal.

Kolumnist Raul Rebane kirjutas Postimehe arvamusküljel, et vastutuse kunagise merekindluse saatuse eest peaks võtma riik, et sellest kujuneks võimas rahvusvaheline mälu ja mäletamise koht.

Riigihalduse ministri sõnul on nüüdseks selge see, et detailplaneering on maavanema poolt läinud tagasi linnale, mis loodetavasti lähiajal ka kehtestatakse.

Et pikalt seisnud Patarei vangla on suur projekt, on Aabi sõnul palju huvigruppe, kes selles tahaksid kaasa rääkida ning arutada, mis saab edasi.  «Olen mõningatega ka kohtunud ja sel teemal rääkinud. See alus, mille pealt edasi minna, on olemas. Kuigi detailplaneering on veel kehtestamata, on nüüd õige aeg rääkida, mida me sellest saada tahame ning kuidas seda võimalik arendada on,» selgitas Aab.

Kuna projekt kätkeb endas suurt avalikku huvi, on Aabil plaanis minna selle küsimusega ka valitsuskabinetti ning tõenäoliselt juhtub see juba selle aasta numbri sees. «Kõik oleneb kabineti tööplaanidest, aga ma ütleksin, et need dokumendid on põhimõtteliselt juba ettevalmistatud. Ka peaminister on tahtnud selle teemaga tutvuda ja lähiajal lähme temaga ka Patarei merekindlust vaatama,» rääkis riigihalduse minister.

Aab usub, et Patarei küsimus on kõigi valitsusse kuuluvate erakondade  ühine huvi ning sel teemal on võimalik kindlasti koostööd teha. «Keegi ei taha, et see niisama seisab, kõik tahavad, et temast midagi saaks.» Kuivõrd selles piirkonnas on teedevõrgustik juba korda tehtud, tuleb ministri sõnul leida nüüd lahendused, et ka Patarei korda saaks nii, et sealjuures saaks selle anda ka ühiskondlikult kasutusse. «Ühiskondlik kasutus tähendab seda, et seal võivad olla küll erinevad majutused ja toitlustused, kuid põhikontseptsioon peaks olema see, et ta oleks avatud. Et inimesed pääseksid nii rannaalale, kui ka Patarei territooriumile,» selgitas Aab.

Ministri sõnul tuleb nüüd riigil ära öelda, et milline see avalik huvi selle projekti juures ikkagi on ning siis leida arendusvõimalus. Seda, kas sellega hakkab tegelema riik ise või leitakse selleks eraettevõtte, tulebki kabinetis arutada.

Kuigi minister veel kindlaid ettepanekuid, mida Patareiga ette võtta, välja käia ei julge, tõdeb Aab, et ideaalis võiks kindlusest saada heas mõttes vaba aja veetmise keskus. «Mul loomulikult endal on teatud ettepanekud, mille ma kindlasti ka välja käin, kuid ma tahan, et valitsuskabinetis need läbi arutatakse ning seetõttu ma ei taha ka ette tormata,» kommenteeris Aab vanglahoone tulevikuplaane, lisades, et laual on paar alternatiivi, millega võiks juba suhteliselt kiiresti edasi liikuda.

Aab tunnistas, et praegune foon projektiga alustamiseks on hea. «Üldine majandus- ja arenduskeskkond on kindlasti soodsam, kui see oli viis aastat tagasi. Siis, kui Patareid varem üritati müüa või kaasata erainvestoreid, siis sellist keskkonda ei olnud,» ütles minister.

Loe veel: Raul Rebane: järgmine rahvuslik suurprojekt – Patarei korda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles