Galerii: Tallinna uues kohtumajas peeti sarikapidu

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 10. novembril peeti Tallinnas Lubja 4 kinnistule kerkiva uue Tallinna kohtumaja sarikapidu, millega tähistati hoone maksimaalse kõrguse saavutamist ja tänati ehitajaid senise tubli töö eest.

Rahvapärimuse kohaselt luuakse sarikaliikudega head suhted majavaimuga ning tagatakse hoonele hea õnn. Õnne läheb uues kohtumajas tarvis kuna tööle hakkavad seal Harju Maakohus, Põhja Ringkonnaprokuratuur ning Registrite ja Infosüsteemide Keskus.

Hoone on kavandatud seitsme maapealse ning kolme maa-aluse korrusega. Parkimiskorrused rajatakse maa alla.

Energiatõhusasse hoonesse on projekteeritud LED-valgustus, mille erivõimsus on vähemalt 25 protsenti väiksem kui tüüpsetes kasutusprofiilides toodud valgustuse erivõimsus. Ventilatsioonisüsteem varustatakse heitõhu soojustagastusega, mis võimaldab täiendavat energiakulude kokkuhoidu. Passiivse meetodina on hoone jahutusvajaduse vähendamiseks hoonesse projekteeritud päikesekaitsega klaaspaketid.

Enam kui 25 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kohtumaja arhitektuurse osa autor on Arhitektuuristuudio Siim & Kreis (autorid Andres Siim ja Kristel Ausing), sisekujunduse kavandas Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo ning projekteeris Novarc Group AS (peaarhitekt Lauri Laisaar).

RKAS ja konsortsium AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning OÜ Astlanda Ehitus allkirjastasid möödunud aasta novembris 29,9 miljoni euro suuruse mahuga ehituslepingu, mille alusel rajatakse Lubja tänavale kaasaegne kohtumaja, kuhu kolib praegu kolmes hoones asuv Harju maakohus, Põhja ringkonnaprokuratuur ning Registrite ja Infosüsteemide Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles