Fotod: Kaarli kirikus jäeti hüvasti kunstnik Evald Okasega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna jäeti Kaarli kirikus hüvasti laupäeval 95-aastasena surnud kunstnik Evald Okasega.

Okas sündis 28. novembril 1915 Tallinnas. 1941. aastal lõpetas ta riigi kõrgema kunstikooli maalijana. Esmakordselt eksponeeriti tema töid Tallinna kunstihoones 1939. aastal.

Sõja-aastatel Nõukogude armeesse mobiliseerituna kuulus Okas eesti kunstnike kollektiivi Jaroslavlis. Pärast kodumaale naasmist tõestas ta järgnevatel aastakümnetel end temperamentse ja mitmekülgse kunstnikuna, märkis Eesti Kunstnike Liit.

Okas oli ka Eesti kunstiakadeemia kauaaegne professor, 1993. aastast emeriitprofessor. Samuti oli ta Eesti Kunstnike Liidu ja Firenze Kunstide Akadeemia auliige.

2003. aastal avati Haapsalus Okase püsiekspositsiooniga muuseum. Tema looming kuulub Kumu kunstimuuseumi eri kümnendite põhiekspositsioonidesse ning seda leidub ka paljudes muuseumides ja kunstikogudes üle maailma.

Viimati oli Evald Okase looming eraldi näitustena eksponeeritud seoses kunstiniku 95. sünnipäevaga disaini -ja arhitektuurigaleriis ja Vabaduse galeriis mullu novembris ja detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles