Linn surub Rahumäe põhikooli neljandat paralleeli

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson oma haridustempli jalamil.
Tallinna Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson oma haridustempli jalamil. Foto: Artur Sadovski

Algselt vaid kaks 1. klassi avada kavatsenud Rahumäe põhikool on nüüd sunnitud vastu võtma poole rohkem lapsi ehk avama linna survel juba neljanda paralleeli.

Kool otsustas avada kolmanda paralleeli aprilli lõpus, tuginedes lapsevanemate ühisavaldusele ja Tallinna haridusameti kirjale, mis kutsus kõiki Nõmme põhikoole üles lisaklasse avama.

Nüüd on uut koolimääramiskorda juurutav haridusamet otsustanud Rahumäe põhikooli minevate õpilaste arvu algsega võrreldes lausa kahekordistada.

«Mida me oleksime päris rahulikult võtnud, oli see üks õhtune lisaklass,» rääkis Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson Postimees.ee’le.

«Aga tänasel päeval on 96 õpilast, nii et on kaks võimalust, kas teha veel üks õhtune lisaklass või olemasolevate klassi õpilaste arvu suurendatakse 30-32ni.»

Tema sõnul on mõlemast lahendusest rääkinud kooliga Tallinna haridusamet, kusjuures viimane ettepanek on lausa seadusevastane, sest põhikooli- ja gümnaasiumiseadus lubab avada maksimaalselt 26 õpilasega klasse.

«Ma küll ei saa küll aru, millise korraldusega minnakse põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest mööda. Ma ei kujuta ette, kuidas seda saab organiseerida,» märkis Martinson.

Õhtusse vahetusse

Kui Rahumäe põhikooli kolmas paralleel alustaks tunde ruumipuuduse tõttu alles kell 12, siis neljandale tekiks vaba klass Martinsoni sõnul alles kell 14, ning hiline algus on alles esile kerkinud probleemide algus.

«Nüüd, kus haridusamet on meile on veel ühe lisaklassi pannud, tekivad probleemid garderoobiga, toitlustamisega jne,» rääkis ta, viidates, et see tähendaks näiteks, et kool vajab täiendavat 30 riidekappi.

Kui kolmas paralleel pandi paika katsete põhjal 25. aprilliks moodustunud pingerea põhjal, siis neljas otsustati luua pärast seda, kui katsetega vastu võetud 1. maiks oma jah-sõna ära olid öelnud, ning lähtub seega kodulähedusest.

Kooli mitme bussiga

Martinsoni sõnul on lapsevanematele esialgu veel saladus, kes konkreetselt tema kooli neljandasse paralleeli määratakse, kuid on juba märgata, et selle juures lähtutakse mitte bussiliinide loogikast ja Nõmme traditsioonidest, vaid sellest, kui kaugel asub kodu konkreetsest koolist linnulennult.

«Mina tean küll, kes mulle siia on saadetud. Näen ka seda, et traditsiooni kohaselt peaks ta olema Nõmme gümnaasiumi laps, sest tal on Männikult palju lihtsam sõita 33 bussiga kooli ukse alt ukse alla kui tulla Valdekus maha ja sõita järgmise bussiga meie juurde Rahumäele,» rääkis Martinson.

«Seda kõike on tehtud suhteliselt mitte arvestadaes piirkonna traditsioone.»

Martinsoni sõnul on tema kooli ülekoormamise asemel kaks mõistlikumat lahendust, mida aga linn miskipärast ei tee.

Koolijuhi väitel on Pääsküla gümnaasiumis ruumi, et avada lausa 8 esimest klassi, millega saaks kogu Nõmme mured murtud.

Valdeku koolimaja taassünd

Teise alternatiivina soovitas ta suletud Valdeku põhikooli maja taas töösse panna, andes selle kas tema koolile või mitmele koolile ühiseks algklasside majaks.

«Tuleks võtta uuesti kasutusele Valdeku keskkooli ruumid - mitte anda neid Nõmme linnaosavalitsuse kasutusse, vaid teha sinna kas kahe või kolme kooli väike filiaal või ühele koolile juurde filiaal, kus oleks algklasside näiteks maja,» rääkis Martinson.

«Kui meile antakse Valdeku gümnaasium ja see oleks mingisugusesse korda tehtud, siis me oleksime nõus avama seal ka filiaalina enda algklassid, mis annaks sellele piirkonnale ikka väga suurt leevendust.»

Tema sõnul tuleb aru saada, et Nõmme koolinappus ei ole ainult tänavune probleem. «See on 7-8 aasta küsimus, kus õpilaste arv on tõusuteel,» rääkis koolijuht.

«Nõmmel on ta igal juhul tõusuteel, sest siinseid krunte on pidevalt poolitatud. Vanemad inimesed müüvad oma maju maha, siia tulevad noored inimesed asemele, ja see raskuskekse on just Nõmme linnapoolsesse otsa langenud, sest siin on suured krundid, mida annab poolitada.»

Tallinna haridusamet ei soovinud reedel ajapuudusele viidates Rahumäe põhikooliga seonduvat kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles