Tallinn võõrustab Euroopa ettevõtluspoliitika tippsündmust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurikatel.
Kultuurikatel. Foto: Tairo Lutter

Tallinna kogunevad täna poliitikakujundajad, erialaliitude esindajad ja ettevõtjad, et arutada ettevõtluspoliitika üle Euroopa Liidus. 

Kultuurikatlas toimuva väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) assamblee fookus on teemadel nagu rahastamine, digitaalsed lahendused ja iduettevõtlus, mis on ühtlasi seotud ka Euroopa tasandi olulisemate poliitikainitsiatiividega.

VKE assamblee kolmepäevane programm koosneb plenaarsessioonidest ja töötubadest, kus arutletakse innovatsiooni, küberturvalisuse ja tulevikutehnoloogiate üle. Konverentsil astuvad teiste seas üles Eesti VKE saadik Viljar Lubi, Start-Up Estonia juht Mari Vavulski, Spotify kaaslooja Daniel Ek, E-residentsuse turundusjuht Alex Wellman ja Eesti iduettevõtete esindajad. Tervitussõnad ütleb Euroopa SME saadik, Euroopa Komisjoni siseturu, tööstuse, ettevõtluse ja VKEde volinik Elżbieta Bienkowska ning Eesti ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Iga-aastase assamblee kõrghetkeks on auhinnagala, kus tunnustatakse parimaid algatusi, mis toetavad ettevõtlust. Võistlustules on ka Eesti projektid: MTÜ Ettevõtlusküla ja kogukonna TechSisters ettevõtmine Digigirls. Varasematel aastatel on Eestit esindanud ettevõtmised nagu Garage48, ettevõtte e-asutamine, e-majandusaasta aruanne, tudengisatelliit ESTCube ja Gamefounders.

Lisaks leiab aset VKE saadikute kohtumine. VKE saadikud on kõrgetasemelised ametiisikud, kes vastutavad ettevõtluspoliitika kujundamise eest ning lähtuvad poliitikakujundamisel põhimõttest «kõigepealt mõtle väikesele». Kohtumist juhib Bienkowska ning Eesti VKE saadiku rolli täidab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi.

VKE assambleel avaldatakse ka väikeettevõtlusalgatuse «Small Business Act» aastaülevaade, sealhulgas teabelehed riikide kohta.

Minister Palo sõnul seisavad Euroopa väikeettevõtjad silmitsi kahe peamise murega: rahastuse ebapiisava kättesaadavusega ning liigse bürokraatiaga, mis seostub muu hulgas avaliku sektori vähese digitaliseerimisega.

«VKEde osakaal Euroopa Liidus on suur ja nende mõju majandusele märgatav. Sageli on aga just need väiksemad ettevõtted väliste tegurite suhtes haavatavamad ja vastuvõtlikumad, mistõttu peame neile looma üle-euroopalisel tasandil lihtsa ja vähese bürokraatiaga ettevõtluskeskkonna. Oluline on saavutada andmete vaba liikumine, kus pole piire, ning rakendada andmete ühekordse kasutamise põhimõtet. See on ühtlasi vajalik ka Euroopa konkurentsivõime parandamiseks,» sõnas Palo pressiteate vahendusel. «Rahastuse osas peame tagama, et meie VKEdele on tagatud ligipääs finantsinstrumentidele, mis võimaldab katsetada ning ka eksida. See nõuab omakorda muutust ühiskondlikes hoiakutes – me ei tohi tekitada hirmu eksimise ees ning peame VKEsid toetama, et nad oleksid avatud katsetamisele ja innovatsioonile,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles