Tallinn vaidlustab konkurentsiameti ettekirjutuse prügiveo hindade kohta

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnale kuuluvad prügiveokid.
Tallinna linnale kuuluvad prügiveokid. Foto: Sander Ilvest

Tallinn on otsustanud vaidlustada konkurentsiameti ettekirjutuse, mille kohaselt on linnale kuuluv Tallinna Jäätmekeskus lisanud vahendatavale jäätmeveo teenusele põhjendamatult suure juurdehindluse.

Abilinnapea Züleyxa Izmailova sõnul jääb ebaselgeks, kuidas on konkurentsiamet jõudnud järeldusele, et Tallinn lisab hinnale 40 protsenti, vahendas Aktuaalne Kaamera.

«Konkurentsiameti teatel ostab Tallinn jäätmete veo ja käitlemise teenust sisse ning müüb seda tarbijatele edasi. Arvestades konkurentsiolukorras tegutsevate ettevõtjate samalaadseid kulusid ja keskmist kasumlikkust, ei tohiks vahendatavate teenuste hinnale lisada üle 15 protsendi. Konkurentsiameti kinnitusel on Tallinn lisanud teenuse hinnale ligi 40 protsenti,» teatas Aktuaalne Kaamera.

Izmailova ütles, et pärast eilset arutelu otsustas linnavalitsus ettekirjutuse vaidlustada. «Fakt on see, et klientidele pakutakse teenust peaaegu et kolm korda odavama hinnaga kui teised teenindajad, siis on küsimus, et kuhu veel alandada. Samas on keskkonnaministeerium kehtestamas uut hinnakirja prügi ladestamisele ja siis tõusevad hinnad lausa kaks korda. Jäätmekäitlejate Liidu juhatuse liikme Argo Luude kinnitusel võrdleb Tallinna linn prügikonteinerite tasusid, kõrvutades pirne ja õunu, mida objektiivselt võrrelda ei saa.

Jäätmekäitlejad on veendunud, et Tallinn rikub seadust mitmes punktis.

«Kui me täna loeme seda konkurentsiameti otsust, mis räägib sellest, et linn on sisuliselt võtnud juba pikemat aega inimeste käest vähemalt 40 protsenti kõrgemat hinda, kui tohiks võtta, siis see on ju täiesti ennekuulmatu. Nüüd, kui me vaatame õiguskantsleri märgukirja, siis seal ju öeldakse, et hinnad peab kehtestama linnavolikogu, mitte mingi linnaamet,» rääkis Luude.

Luude tuletas meelde, et peale konkurentsiameti on Tallinna jäätmekorralduse ebaseaduslikkusele tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler ning esimese astme kohtuotsus prügiveo kohta Tallinna kesklinna piirkonnas on samuti jäätmekäitlusfirmade kasuks.

Izmailova kinnitusel saadab linn õiguskantslerile selgituse lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles