Nõmme linnaosakogu kiitis uue linnaosavanema heaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme linnaosakogu kiitis oma esimesel istungil heaks ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias maha materdatud Grete Šillise kandidatuuri linnaosavanema kohale.

Hääletamise ajaks oli saali jäänud 14 linnaosakogu liiget, kellest viis olid Šillise poolt, kaks vastu ning seitse erapooletut. Keskerakonnal on 17-liikmelises Nõmme linnaosakogus ainult neli kohta, nii et erakonna Tallinna nõukogu välja pakutud kandidaadi heakskiit võinuks ka tulemata jääda. Iseenesest poleks see aga midagi tähendanud, sest seaduse järgi peab linnavalitsus linnaosavanema valimisel linnaosakogu arvamuse vaid ära kuulama. Sellega arvestamine pole kohustuslik.

26-aastase Šillise pihta anti juba varasematel päevadel tuld kõigist torudest. Talle heideti ette noorust ja kogenematust. Samuti seda, et viimastel kohalikel valimistel kandideeris ta Hoopis Haaberstis, kus sai vaid mõnikümmend häält ning varasemate sidemete puudumist Nõmmega. Kõige tipuks ei osanud ta vastata ajakirjaniku küsimusele, kes on Nikolai von Glehn.

Kuna kogu õelutsemistöö oli linnaosakogu eest juba ära tehtud, suhtusid selle liikmed linnaosavanema kandidaati üsna leebelt.

Muuhulgas tegi Andres Öpik tulevasele linnaosavanemale ettepaneku, et kas igas Nõmme Sõnumite numbris ei võiks linnaosavanema veeru kõrval olla ka linnaosakogu esimehe veerg. «Seda ma luban teile!» vastas Šillis. Taas linnaosakogu esimees Urmas Mardi ei paistnud ettepanekust väga vaimustuses olevat. «Ma ei saa isegi seda öelda, et andke sisseelamiseks aega,» kurtis ta muiates. Aga lubadus, et kas Mardi või linnaosakogu aseesimehe Eero Merilinnu kirjatükke avaldatakse igas Nõmme Sõnumite numbris, saadi tulevaselt linnaosavanemalt igal juhul kätte.

Linnaosakogu staažikas liige Peeter Mardna tuli kolleegide naeru saatel välja oma traditsioonilise küsimusega: «Ma olen seda juba vähemalt kolme või nelja linnaosavanema käest küsinud, et Nõmme on sellise liivase maa peal ja kas te peate õigeks, et me igal aastal kulutame 40 000 või 50 000 eurot selleks, et kokku riisutud lehed Nõmmelt välja vedada. Või soovitate seda, et eraomanikud leiaksid võimaluse need lehed oma krundil komposteerida ja see 40 000 – 50 000 eurot anda komposteerimise toetuseks?» küsis Mardna.

Šillis vastas, et see saab olema tema ametiaja esimene rahvaküsitlus Nõmmel, et kas inimesed sellist asja soovivad.

«Mul on väga konkreetne küsimus: kas te kavatsete linnaosavanemaks saades võtta sellelt majalt maha stalinistliku sümboolika?» küsis Vilja Toomast. Nõmme Maja, kus asub linnaosavalitsus ja kus toimus ka linnaosakogu koosolek, on nimelt 1950. aastal ehitatud koolimaja, mille fassaadi ehib kõige ehtsamas stalinistlikus stiilis viisnurk ning sellel olev kiri VLKSM, mis on venekeelne lühend nimetusest Üleliiduline Leninlik Kommunistlik Noorsooühing. 2008. aastal korraldatud Nõmme arhitektuur-ajaloolise inventeerimise käigus tunnistati hoone väärtuslikuks kui terviklikult säilinud pärastsõjaaegse arhitektuuri stiilinäide. Seda koos projekti järgi paigaldatud dekooriga.

Siinkohal tuli linnaosavanema kandidaadile appi tema eelkäija Tiia-Liis Jürgenson, kes kinnitas, et hoone on kaitse all.

Küsimustevooru lõpetas Jaak Uudmäe, kes tundis huvi esiteks tulevase linnaosavanema perekonnaseisu vastu. Teiseks tahtis ta teada, kas on plaanis midagi ette võtta koerajulkadega terviseradadel. Šillis oli juba jõudnud rääkida, et on koeraomanik ning tihe terviseradade kasutaja. Vastus esimesele küsimusele oli, et elukaaslane on, järglasi mitte. Vastuseks teisele küsimusele andis Šillis lubaduse, et terviseradade läheduses saab olema rohkem prügikaste.

Linnaosavanema kandidaadi «grillimine» kestis veidi üle poole tunni ning seejärel andis linnaosakogu uuele Nõmme vanema kandidaadile oma toetuse.

Abilinnapea Andrei Novikovi sõnul nimetatakse uus Nõmme linnaosavanem ametisse tõenäoliselt järgmisel kolmapäeval toimuval linnavalitsuse istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles