Galerii: Metsakalmistul avati kenotaaf üheksale Eesti riigivanemale (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Metsakalmistu kuulsuste künkal pühitseti teisipäeval kenotaaf üheksale teadmata hauas puhkavale riigivanemale – üritus toimus Eesti riikliku enesemääramise 100. aastapäeva tähistamise raames. 

Hauatähise pühitsesid Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop emeeritus, Eesti Kirikute Nõukogu esimees Andres Põder ja Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku ülempreester Aleksander Sarapik. Sõna võtsid president Kersti Kaljulaid ja MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi esimees Trivimi Velliste. Laulis Eesti Filharmoonia kammerkoor. 

Mälestusmärk on rajatud 2013. aasta kavandivõistluse võidutöö, KUU Arhitektide loodu järgi, mis kujutab endast pikka keskelt murdunud lainet. Töö autorid on Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann. Kenotaafi valmistas ja paigaldas Risto Tali Eesti Kunstiakadeemiast ning Rait Siska ja Ivo Tšetõrkin MTÜst Porta Longi Montis. Ettevõtmise algatas ja korraldas MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum Riigikantselei ja paljude annetajate toel. 

Täna, 28. novembril möödub sada aastat Eesti Maanõukogu otsusest tunnistada end kõrgeima võimu kandjaks Eestis, mis pani aluse vabariigi väljakuulutamisele. Eesti riikliku enesemääramise 100. aastapäeva tähistamiseks heisatakse 28. novembril lipud ja toimub hulk üritusi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles