Politsei: info väidetavast intsidendist Harku vallas osutus vääraks (10)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto.
Politseiauto. Foto: Toomas Huik

Väidetav intsident tundmatute meestega, kes reedel Harku vallas Vääna-Viti bussipeatuse lähedal kooliealist last valges kaubikus kinni hoidsid, osutus väärinfoks. Politsei kontrollis laekunud kuriteoteadet, mis ei osutunud tõeseks.

Reedel kirjutas üks Harku valla elanik Facebookis, et reede pärastlõunal tuli laps Vääna-Viti peatuses bussist maha, aga kõrvalisel teel tõmbasid kolm meest ta tundmatusse valgesse kaubikusse ning lasid vabaks alles mitme tunni pärast.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo lastekaitse grupi juht Reimo Raivet ütles juhtunut kommenteerides, et politsei asus kohe, kui nendeni jõudis info vahejuhtumist, asjaolusid välja selgitama ning töö vältas kogu nädalavahetuse.

«Täna võin kinnitada, et reedel sotsiaalmeedias kirjeldatud vahejuhtum aset ei leidnud. Selles veendumiseks viisime läbi hulga menetlustoiminguid, analüüsime infokilde ning suhtlesime asjaosalistega. Alustatud kriminaalmenetlus lõpetatakse. Püüame perele igakülgselt toeks olla, et infomüra tagajärgedega toime tulla,» ütles Raivet.

Raivet märkis, et on oluline, et igasuguse kahtluse korral teavitatakse alati esimesena politseid. «Inimeste soov kogukonna liikmeid kodukohas toimuvast informeerida on mõistetav, kuid nii alarmeerivad postitused tuleks väga hoolikalt läbi mõelda. Sotsiaalmeedias levib info kiiresti ja kaugele. Vigade ja ebatäpsuste korrigeerimine sotsiaalmeedias on keeruline, kui mitte võimatu, eriti kui info on levinud ka massimeediasse.»

Kõige suurem oht ongi Raiveti sõnul see, et liikvele läheb kontrollimata info ning seda kõike enne, kui politsei jõuab asja uurima hakata. «Tasub meeles pidada, et kui tegu ongi tõese infoga võimalikust kuriteost, võib sotsiaalmeedias levitatud info uurimist segada. Kui info osutub vääraks või moonutatuks, võib heas usus tehtud hoiatamise asemel sattuda löögi alla inimeste turvatunne, sest kogukonna liikmete seas hakkab levima paanika ja hirm,» ütles Raivet.

Ta soovitas pöörduda alati sellise infoga oma piirkonna politseiniku või näiteks veebikonstaabli poole. «Politseinikud saavad infot kontrollida ning seejärel on võimalik koos otsustada, kas ja kuidas vajadusel ka kogukonna liikmeid hoiatada.»

Politsei soovitused sotsiaalmeedias info levitamisel ja jagamisel:

  • Enne teate jagamist tuleks kindlasti veenduda informatsiooni tõesuses ja postitaja taustas ning motiivides.
  • Tundmatute isikute postitusi pole mõtet jagada.
  • Tuleks veenduda, et informatsioon on värske – vahel juhtub, et tegu on aastatetaguse looga, mida ei peaks uuesti tähelepanu alla tooma.
  • Määrava tähtsusega on sotsiaalmeedias see, kuidas ja milliste sõnadega teavet jagame.
  • Vajadusel küsi veebikonstaablilt nõu Facebookis.
Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles