Tallinna TV: Ukraina on värdriik, mis püsis vaid Nõukogude Liidu toel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meedia Keskpunkti tegijad Heimar Lenk, Urmi Reinde ja Mart Ummelas Tallinna TV stuudios.
Meedia Keskpunkti tegijad Heimar Lenk, Urmi Reinde ja Mart Ummelas Tallinna TV stuudios. Foto: Kuvatõmmis

Maksumaksja rahast ülal peetava Tallinna Televisiooni saates Meedia Keskpunkt nimetati Ukrainat kunstlikuks moodustiseks, mille olemasolu oli võimalik vaid tänu Nõukogude Liidule ning ironiseeriti Euroopa Liidu idapartnerlusprogrammi üle.

«Kõige huvitavam on see, et eile ma kuulasin Euronewsi kommentaari, ja seal oli niimoodi, et Ukrainas on rahva käes umbes viis miljonit relva. Ja kohutavalt palju on neid relvaüksusi. Kes on paljaks aetud peaga, kes väikese tukaga, kõik on kõrilõikajad. Et on lähemate päevade küsimus, kui Ukrainas läheb tõsiseks kodusõjaks,» rääkis Meedia Keskpunkti saatejuht, keskerakondlasest riigikogu liige Heimar Lenk.

«Tuletame taas kord meelde seda, mida oleme ammu rääkinud. Et Ukraina on ju kunstlik riik. Ei ole olemas ühtset Ukrainat. Lääne-Ukraina ja Ida-Ukraina on kaks eri maailma. Kuidas saabki sellist riiki juhtida mõistlikult. Ja seda enam paneb imestama see, et Euroopa Liit nüüd üritab kuidagi integreerida seda Ukrainat. Viimati kohtumisel loobuti sellest, et Ukraina võiks kunagi Euroopa Liitu kuuluda. Aga jah, see mis toimub Ukrainas, see näitab et ajalooliselt on moodustatud niisugune, noh nimetame seda värdriigiks. Ja see, mis seal nüüd toimub, on täiesti loomulik tagajärg. Ja lihtsalt ei olegi suudetud ühte mõistlikku demokraatlikku riiki üles ehitada,» lisas Mart Ummelas.

«Ukraina tegelikult püsiski viimased 70 aastat ainult tänu Nõukogude Liidule ja praegu üritatakse luua seda värdriiki edasi minu meelest,» lausus endine Kesknädala peatoimetaja Urmi Reinde.

Valitsuse pressikonverentsil vastas peaminister Jüri Ratas Meedia Keskpunktis olnud teemat kommenteerides, et Ukraina on oluline partner Eestile ja Euroopa Liidule. «Ma arvan, et see seis, mis on täna Ukrainas, kus ühes osas käib sõjategevus, siis loomulikult meie toetus ja Euroopa liidu toetus neile ja idapartneritele on oluline ja väga tähtis,» lausus Ratas.

«See ei ole teema, mille üle võiks ironiseerida ja millesse suhtuda ükskõikselt,» möönis peaminister vastates küsimusele, kas saates kõlanud mõtted Ukrainast kui värdriigist on kohased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles