Põhja-Tallinn nakatus abilinnapea Izmailova mõttest lõpetada palmiõli sisaldavate toodete tarbimise (11)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmiõli istandus.
Palmiõli istandus. Foto: YUSUF AHMAD/REUTERS

Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid pöördus linnaosavalitsuse ja linnaosa allasutuste töötajate poole ettepanekuga loobuda edaspidi palmiõli sisaldavate toodete hankimisest ja tarbimisest, kuna selle tootmise tagajärjel hävivad metsad ja loomad.

Kaljulaid selgitas, et uue linnaosakogu koosseisu esimesel istungil palus rohelisi esindav abilinnapea Züleyxa Izmailova palmiõli sisaldavate maiustuste ja toodete ostmisest loobumise kaalumist.

Kuna palmiõli on tõsiseks keskkonnaprobleemiks, otsustas Kaljulaid Põhja-Tallinna allasutuste töötajatele südamele panna, et nad loobuksid palmiõli sisaldavate toodete ostmisest. 

Lisaks pööratakse Põhja-Tallinna linnaosa valitsuses edaspidi tähelepanu sellele, et lauda ei kaetaks palmiõli sisaldavate suupistetega, ütles Põhja-Tallinna valitsuse avalike suhete nõunik Maksim Rogalski.

Kaljulaid põhjendas soovitust sellega, et palmiõli tootmise hinnaks metsade ja loomade hävitamine. Kuigi see toimub peaasjalikult Malaisias ja Indoneesias, puudutab see eelkõige kliimamuutuse kaudu ka meid. Linnaosavanem lisas, et tegemist on ka eetilise valikuga.

«Väga paljud inimesed ütlevad, et nemad nendes riikides ei ela ja ei saa selleks midagi teha,» ütles ta. Kaljulaid lisas, et tegelikult on kõigil võimalus oma tarbimisharjumustega olukorda muuta. «Kui igaüks valiks hoolega tooteid, mida ta tarbib, ega paneks oma ostukärusse tooteid, mis sisaldavad palmiõli, siis mõne aja pärast tekiks olukord, kus palmiõli sisaldavaid tooted jäävad riiulitesse seisma, poeketid on selle tagajärjel sunnitud neid tooteid ka vähem tellima. Tarbijate eelistuste muutumine kindlasti mõjutab ka tootjate valikuid,» rõhutas Kaljulaid.

«Kujutage ette, kui keegi raiuks maha üle poole Merimetsast või siis Paljassaare poolsaare linnukaitseala metsast,» tõi ta võrdluse.

Izmailova ütles, et teistes linnaosavalitsustes ei ole tal palmiõli veel jutuks tulnud, kuid kindlasti tahab ta seda teha. Eriti oluliseks peab ta seda teemat enne jõule, kui kõik asutused teevad jõulukinke ja lastele ostetakse kommipakke. «Need on paksult täis sellist kraami, mis sisaldab palmiõli,» ütles abilinnapea. 

Mis on palmiõli?

Palmiõli on mitmekülgne, hästi töödeldav ja odav taimeõli, mis pärineb Aafrika õlipalmi viljalihast. Peamised palmiõli tootjad on Indoneesia ja Malaisia.

Euroopas kasutatakse palmiõli eelkõige biokütustena, toidus, loomasöödas, kosmeetikas ning pesemisvahendites. Maailma Looduse Fond (WWF) hindab, et palmiõli leidub rohkem kui pooles poes müüdavatest pakendatud toodetest, küpsistest ja kohukestest seebini.

Eelmisel aastal toodeti maailmas 60 miljonit tonni toorpalmiõli. Sellest 59 protsenti pärines Indoneesiast ja 34 protsenti Malaisiast. Toodetust 12 protsenti tarbib Euroopa Liit. 

Keskkonnaaktivistid tegutsevad selle nimel, et õlipalmikasvatuste loomiseks ei hävitataks Malasias ja Indoneesias troopilisi metsi. Tänaseks on hävitatud umbes 75 protsenti Indoneesia troopilistest metsadest ja suur hulk orangutanide looduslikest elupaikadest.

Metsa raiumise ja põletamise pärast kannatavad väga paljud looma- ja taimeliigid. Need loomad, kellel õnnestub pääseda tulekahjude eest, surevad hiljem palmiistanduse tööliste käe läbi või siis nälga.

Allikas: mondo.org.ee ja Vikipeedia

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles