Rongireisijad: õige asi väga õiges kohas (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui tavaliselt on eestlased kiidusõnadega kitsid, siis uue Valdeku peatuse kiitmisel ei hoitud end tagasi. Võimalus rongiga kiirelt tööle saada või tipptunni ajal ummikutest mööda vuhiseda, on nõmmekate arvates kiitmist väärt.

«Rong jääb hiljaks,» hõikab esmaspäeva varahommikul uues Valdeku peatuses rongi oodanud Revo (16) juba kaugelt. Männikult igapäevaselt Lasnamäele kooli sõitev poiss on uue rongipeatusega väga rahul, sest koolisõit võtab nüüd märksa vähem aega. «Viieteist minutiga saab kesklinna ja sealt veel pool tundi Lasnamäele, aga vanasti sõitsin kooli tund aega,» ütleb ta.

Kell 7.24 Valdeku peatusesse jõudma pidanud rong jääb küll vaat et kümmekond minutit hiljaks, kuid rongilt maha tulnud Andres (56) ei nurise, vaid kiidab. «Väga õige peatus õiges kohas, ma olen siit viie minutiga tööl,» kiidab Kiisalt Tallinna tööle käiv mees. Kuni pühapäevani vuhisesid rongid Männikult peatumata mööda ja alles Liival tekkis esimene võimalus maha tulla. Koos Andresega maha tulnud kaks vanemat prouat kiidavad samuti, et rongipeatuse rajamine oli õige otsus ja nüüd on palju parem tööle minna.

Männikul elav Taisi on uue peatusega väga rahul.
Männikul elav Taisi on uue peatusega väga rahul. Foto: Mihkel Maripuu

Kella 7.44 rongiga sõidab Tallinn-Väike peatusesse Taisi, kes seni kasutas tööle sõiduks bussi. «Bussiga läheb vähemalt 20 minutit, aga nüüd olen kaheksa minutiga kohal,» on ta rahul. Ka pole rongi puhul hirmu, et plaanitud sõit ummikute puhul kauemaks veniks.

Just sooviga ummikuid vältida põhjendab rongi valimist Rahel (43), kes koos tütre Eva Liisaga (14) samuti rongi ootab. «Võib-olla aega eriti kokku ei hoiata, aga ma lihtsalt vihkan neid ummikuid, mis algavad juba Järvelt, neid on ka Tehnika tänaval ja mitmes muus kohas,» räägib kesklinnas töötav naine.

Eva Liisa sõidab rongiga Balti jaama ja läheb sealt edasi jala Pelgulinna kooli. «Seal on kunstikallakuga kool,» põhjendab tüdruk, miks ta kodust kaugele kooli käib. Bussiga sõites on tüdruku sõnul alati oht, et ummikute tõttu võib hiljaks jääda, rongiga seda muret ei ole. «Rong tuleb alati samal ajal, aga buss võib tulla viis minutit varem või kümme minutit hiljem,» räägib Eva Liisa.

Männikul elavad Rahel ja Eva Liisa ootasid Valdeku peatuse avamist.
Männikul elavad Rahel ja Eva Liisa ootasid Valdeku peatuse avamist. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Kuna rongid väga tihti ei sõida, siis saab ta vaid viis minutit hiljem kodust välja minna. «Rongigraafik võiks tihedam olla, sest kõik rongid siin vist ei peatu,» arvab Rahel. Pere hoidis rongipeatuse rajamisel silma peal ja käis ka kohapeal uurimas, millal rongid Valdekus peatuma hakkavad.

«Mina hoian kokku 15 minutit, sest enne tulin Liivalt 20 minutit jala siia, aga nüüd olen viie minutiga kohal. See on väga sobiv peatus,» kiidab Keavast Tallinna tööle tulnud Pille.

Keavalt Männikule sõitnud Pille hoiab tänu uuele peatusele iga päev kokku 15 minutit.
Keavalt Männikule sõitnud Pille hoiab tänu uuele peatusele iga päev kokku 15 minutit. Foto: Mihkel Maripuu

Alates pühapäevast peatuvad edelasuuna rongid ka Valdeku jaamas, mis teeb sellest edelasuuna rongide Tallinna neljanda rongipeatuse lisaks Balti jaamale, Tallinn-Väike ja Liiva peatusele.

Valdeku ooteplatvorm on 150 meetrit pikk ning seal on reisijatele kaks ootepaviljoni. Lisaks rajas Edelaraudtee ooteplatvormi juurdepääsuteed, samuti lisaülekäigu. Rongipeatuse rajamine läks maksma 180 000 eurot, Edelaraudtee rahastas ehitust täielikult omavahenditest.

Viimati lisandus Tallinna rongipeatus 2008. aastal, kui idasuuna rongidele valmis Kitseküla peatus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles