Vabariigi juubel paneb öise Tallinna helendama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Patricku päeva puhul värvuvad Vabaduse väljaku laternapostid roheliseks.
Püha Patricku päeva puhul värvuvad Vabaduse väljaku laternapostid roheliseks. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna kommunaalameti ja EV 100 korraldustoimkonna koostöös on ööd sel talvel pealinnas palju valgemad kui tavaliselt.

«Regulaarsed kohtumised EV 100 toimkonnaga algasid meil juba päris tükk aega tagasi,» rääkis kommunaalameti juhataja Ain Valdmann. «Nende esmane huvi oli see, kuidas juubeliaasta logo välja tuua. Selle koha pealt, mida Tallinna linn ise teeks, oli Vabaduse plats esimene koht, mille kaunistamist me arutasime.»

Praeguseks säravad Vabaduse väljaku laternapostid sinimustvalgelt. Värvilahendus ei ole staatiline, vaid liikuv ning vajadusel, näiteks Läti või Leedu Vabariigi aastapäeval, saab postid mõne nupuvajutusega ka nende lipuvärvidega kaunistada.

«Siin oli ka selliseid variante, kus mõned autorid tahtsid lausa terve Vabaduse väljaku täis ehitada. Aga me leidsime, et plats peaks olema igal hetkel kasutatav, ükskõik kas aastavahetuse sündmuste, vabariigi aastapäeva paraadi või millegi muu jaoks,» lisas Valdmann.

«Vabaduse väljak on selles mõttes raske koht, et see on linna peaväljak ja kujundus ei tohiks Vabadussõja võidusambalt tähelepanu ära tõmmata,» põhjendas valitud lahendust Tallinna kommunaalameti inseneriosakonna peaspetsialist Elo Liiv. «Minu meelest on praegune kujundus nii hästi õnnestunud, et võiks sinna alaliselt jääda.»

Tema sõnul otsiski kommunaalamet staatiliste valguslahenduste kõrvale liikuvaid ja  programmeeritavaid võimalusi. «Et ei oleks ainult staatiline sinimustvalge kujundvalgustus, vaid oleks ka midagi sellist, mis tervikuna looks muutuva valguse ja värvi kompositsiooni,» seletas Liiv.

Valdmanni sõnul võiks Vabaduse väljaku valguslahendus jääda paika aastani 2020, kuni kõik EV 100 üritused on läbi saanud. Sinimustvalge asemel saab teistsugust värvilahendust näha tuleva aasta alguses, kui tähistatakse Hiina uusaastat.

Lumehelbed ja jalgpallid

Vabaduse väljakult tunnelisse viiv kaldtee ja trepid, mille allosa on rulatajate pärusmaa, on kaunistatud liikuvate valguslaikudega. «Samamoodi nagu valguspostid, võimaldab ka see ala ajas kujundeid muuta. Päikesejänkud muutuvad lume tulekul näiteks lumehelvesteks ja järgmisel aastal UEFA superkarika finaalmängu ajal jalgpallideks,» rääkis Liiv.

Lisakihina ümbritsevad Vabaduse väljakut valguskettidega mähitud puud – Harju mäe soojemad toonid annavad tausta külma valgusega Vabadussõja võidusambale ja sellele tasakaaluks on soojades toonides Jaani kiriku ümber külmema valgusega mähitud puud.

Teine EV 100 auks rajatud valguslahendus on näha kõigile, kes Tallinna kesklinnas mööda Tartu maanteed sõidavad. Seal on ära ehitud tee keskel olevad postid.

Sinimustvalge variatsioone mängivad ka Tartu maantee laternapostid.
Sinimustvalge variatsioone mängivad ka Tartu maantee laternapostid. Foto: Mihkel Maripuu

«Tartu maanteel on keskkond pretensioonikam, sest postid asuvad kahe sõidusuuna vahel ja seal ei saa väga ägedat animatsiooni teha, sest tuleb autojuhtidega arvestada,» rääkis Liiv. «See sarnaneb natuke Vabaduse väljaku kompositsiooniga, aga on pisut lihtsustatud. Seal on samamoodi võimalus näiteks Läti või Leedu aastapäeval nende lipuvärve kujutada.»

Nii Vabaduse väljaku kui ka Tartu maantee videograafika kujundas visuaalkunstnik Alyona Movko.

Liivalaia tänava ja Tartu maantee ristmikult algavad värvilised postid asenduvad mõne aja pärast helendavate puudega, mis on osa Tallinna iga-aastasest talvevalgustusest. «Praegu ongi eriline aeg, kui talvevalgustus ja EV 100 valgustus hakkavad üksteist täiendama. Talvevalgust tahame üleval hoida vähemalt veebruari lõpuni. Pimedal ajal on see kogu aeg olemas,» lubas Valdmann.

Tartu maantee ja Peterburi tee ristmiku juures on koostöös Kadrioru pargiga valminud EV 100 teemaline valgustaies nimega «Pallimeri».
Tartu maantee ja Peterburi tee ristmiku juures on koostöös Kadrioru pargiga valminud EV 100 teemaline valgustaies nimega «Pallimeri». Foto: Mihkel Maripuu

Tartu maantee ja Peterburi tee ristmiku juures on koostöös Kadrioru pargiga valminud EV 100 teemaline valgustaies nimega «Pallimeri». Suurematest objektidest on lipuvärvides veel Kultuurikatla korsten, mis sai valmis juba Eesti eesistumise alguseks. Korstna visuaalne efekt on kõige paremini näha just merelt saabujatele.

Esimesena, juba Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise alguses, sai endale sinimustvalge kuue selga Kultuurikatla korsten.
Esimesena, juba Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise alguses, sai endale sinimustvalge kuue selga Kultuurikatla korsten. Foto: Mihkel Maripuu

EV 100 teenistusse rakendatakse ka ärihoonete meediafassaadid. Näiteks Mere puiestee ja Kai tänava nurgal olev Exploreri maja. «Exploreri hoonel saab näha viieminutilist Taavet Janseni ja Andres Tenusaare animatsiooni, kus on kasutatud EV 100 sümboolikat,» rääkis Liiv.

Viru ringi juures asuva Metro Plaza meediafassaadi kujundamisel osales peale Janseni ja Tenusaare ka Sten Saarits. Seal lisandub sinimustvalgele valguslahendusele peatselt ka heli.

Igas linnaosas valgustamm

EV 100 auks sai iga Tallinna linnaosa endale ka ühe valgustamme. Õhtuhämaruses neist autoga mööda sõites võib jääda mulje, et tegu ongi ehtsa puuga, mis on valguskettidega ehitud.

Iga linnaosa sai EV 100 auks endale ühe valgustamme. Pildil Mustamäe tamm.
Iga linnaosa sai EV 100 auks endale ühe valgustamme. Pildil Mustamäe tamm. Foto: Mihkel Maripuu

«Tammed on igas linnaosas ja need on minu meelest päris hästi õnnestunud. Meie mõte oli see, et valgusobjektid ei oleks ainult kesklinnas, vaid jõuaksid ka teistesse linnaosadesse. Iga linnaosa sai ise valida koha, kuhu valgustamm panna. Samuti soovitasime linnaosadel ise tamme ümbrust kaunistada. Näiteks Mustamäel on Männi park valgusega ümbritsetud, Haaberstis on hoopis teistsugused kompositsioonid. Iga linnaosa on vastavalt oma soovidele ja võimalustele loonud tamme ümber pidulikuma valguslahenduse,» rääkis Liiv.

Endla ja Tehnika tänava ristmiku valguskompositsioon on Kadrioru Pargi looming.
Endla ja Tehnika tänava ristmiku valguskompositsioon on Kadrioru Pargi looming. Foto: Mihkel Maripuu

EV 100ga haakuvad ka valguspuud vanalinnas Harju tänaval. Need on linna kauaaegse koostööpartneri Adam BD ASi kingitus Tallinnale vabariigi juubeliks. Valguspuudest mets loob Harju tänavale pühademeeleolu ja seob visuaalselt omavahel Raekoja platsi ja Vabaduse väljaku.

Praegu ootab valmimist veel kaubamaja ja Balti jaama tunnelite valguskujunduse konkursi võidutöö. Eriti ägedat valguslahendust on oodata Telliskivi tänavat ja Balti jaama ühendavale Reisijate tänavale. Seal paigaldatakse postide külge stiliseeritud BMX-ratturite kujutised. Erilise valguslahenduse saavad veel kolm bussiootepaviljoni.

Sadamast, lennujaamast ja mujalt linna kulgevatele teedele paigaldatakse koostöös riigikantseleiga valgustatud EV 100 postidekoratsioonid. «See on suur samm kogu EV 100 kujundvalgustuse tervikkompositsiooni loomisel, järjestikused sinivalged logod valgustipostidel moodustavad justkui kiired, mis ühendavad kõik linnaosad ja sissepääsuteed kesklinnaga ja seega ka üksteisega,» kirjeldas Liiv.

Talvevalguse lahendustest tasub esile tuua veel Viru tänava rippuvad valgusketid ning Kadrioru pargi paigaldatud ehitud kuused vanalinna tänavate ääres. Uue talvevalguse on saanud ka mitu linna suuremat magistraali: Vabaduse puiestee, Tammsaare tee, Ehitajate tee lõik Vilde tee ja Sõpruse puiestee vahel, Sõle tänav, Lasnamäel Narva maantee Vana-Kuulist kuni Mustakivini. Nii et selle talve ööd lähevad järjest valgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles