Kellad jõudsid Mereakadeemia torni saja-aastase viivitusega (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuludeks sai Mereakadeemia kellatorn endale ehtsad kellad, mis mängivad täistundidel Gaudeamust.
Jõuludeks sai Mereakadeemia kellatorn endale ehtsad kellad, mis mängivad täistundidel Gaudeamust. Foto: Tairo Lutter

TTÜ Eesti Mereakadeemia hoone kellatorn sai jõuludeks kellad, mis esitavad igal täistunnil üliõpilaste hümni Gaudeamus.

Siiani ehtisid kellatorni kellade mulaažid, sest projektiga ette nähtud kellad ei jõudnudki kunagi kellatorni. Mereakadeemia asub Kopli poolsaare tipus üle saja-aastase ajalooga endises Vene-Balti laevatehase peahoones. Ajalooliste fotode põhjal on teada, et kui 1914. aastal hoone ehitus lõpule jõudis, polnud planeeritud tornikellasid veel paigaldatud.

«Teada on ka, et kellamehhanismid jõudsid sama aasta sügiseks küll Koplisse, kuid sõjaolukorra tõttu jäid need torni paigaldamata ja evakueeriti hoopis Taganrogi, kuhu need lõpuks jäidki. 1980. aastatel hoone restaureerimise käigus maaliti aga tornikellade mulaažid, ilma kellamehhanismideta, ja tänaseni olidki tornikellade asemel vaid maalitud sihverplaadid,» rääkis TTÜ pressiesindaja Krõõt Nõges.

Siiani ehtisid Mereakadeemia torni joonistatud kellad.
Siiani ehtisid Mereakadeemia torni joonistatud kellad. Foto: Mihkel Maripuu

«Me oleme senini ikka nalja visanud, et meie maja tornikell näitab õiget aega kaks korda päevas, kuna tegu oli kella mulaažiga. Nüüd aga näitavad kellad õiget aega neljas suunas ja löövad nii täis- kui pooltundi. Kellalöömine on meie majas alati au sees olnud. Tulevased laevaohvitserid peavad vahti ja löövad kella ka majas sees nagu laevaski. Uus tornikell on sellele heaks täienduseks väljapoole maja ja loodetavasti pakub rõõmu ka teistele,» lausus Mereakadeemia direktor Roomet Leiger.

Taastatud kellade kujundusel on lähtutud algsest, 1912. aastal tehtud kujundusprojektist, järgides hoonele kehtivaid muinsuskatse tingimusi. Kellad on nelja ilmakaarde, pimedal ajal valgustatud ja löövad hommikust kuni õhtul kella 22ni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles