Tallinnas saavad lapsed programmeerimist õppida juba lasteaias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesimummurobot.
Mesimummurobot. Foto: Kuvatõmmis

Kõikides Tallinna munitsipaallasteaedades on loodud võimalused robootika algõppeks – nii täienes sel kuul kõikide lasteaedade robootika õppevahendite kollektsioon programmeeritavate haridusrobotite komplekti Blue-Bot ja Ozoboti minirobotitega.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on linn kahel viimasel õppeaastal soetanud lasteaedadesse mitmeid erinevaid robootikaseadmeid. «Praeguseks oleme loonud võimalused robootika algõpetuse korraldamiseks kõikides Tallinna lasteaedades,» ütles Belobrovtsev. «Võib öelda, et robootikaõpetuse põimimine lasteaedade õppetegevusse on ka maailma mastaabis suhteliselt uudne ja murranguline samm. Nii on praegu veel keeruline hinnata, milliseid eeliseid annab see meie lastele tuleviku maailmas, kuid kahtlemata teeb robotitega tegelemine lasteaia õppetöö oluliselt põnevamaks ja mängulisemaks.»

Robootikavahendite soetamiseks korraldas Tallinna haridusamet riigihanke, mille võitis AS Rekato. Uute haridusrobotite ostmine on niiöelda järg Bee-Bot komplektide soetamisele ülemöödunud aastal.

Tallinna haridusameti üldosakonna juhataja Rainer Rannala rääkis, et Bee-Bot robotid on lasteaedade õppetegevuse rikastamisel oma koha leidnud ning uued robotid täiendavad neid võimalusi veelgi. «Bee-Bot põrandaroboteid kasutavad lasteaiad eri ainete, näiteks matemaatika, loodusteaduste, emakeele, võõrkeele ja muude ainete õpetamisel. Blue-Bot roboteid saab samuti rakendada eri teemade õpetamiseks, kuid samal ajal antakse lastele ka algteadmisi programmeerimisest,» selgitas Rannala. «Bee-Bot ja Blue-Bot robotid on välimuse ja toimimise poolest küll sarnased, kuid kui Bee-Bot’e on võimalik programmeerida vaid puutenuppudega roboti seljal, siis Blue-Bot’e saab programmeerida ka käsulugejate ja tahvelarvutite abil. Spetsiaalne käsulugeja, mille piltkäsklustega plaate ladudes robotile öelda, mida ta tegema peab, on komplektiga kaasas.»

Iga lasteaed sai ka neli maailma pisimate haridusrobotite hulka kuuluvat Ozobot robotit, mis oskavad sõita mööda markerijooni ja saavad aru värvidest. Lapsed saavad värviliste markeritega radasid joonistada ja sel viisil Ozobot robotite tegevusi ja teekondi programmeerida. Lasteaiad, kes on juba varem omale Ozobote soetanud, kasutavad neid edukalt nii keelte, looduse kui ka mitmete teiste ainete õpetamisel. 

Tallinnas on 126 koolieelset lasteasutust, kus käib kokku ligikaudu 21 340 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles