Kohus: Tallinn peab vanalinna rongivedaja leidmiseks korraldama hanke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna lõbusõidurong.
Vanalinna lõbusõidurong. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna halduskohtu esmaspäevase otsuse kohaselt oleks Tallinna linnavalitsus pidanud Tallinna vanalinnas lõbusõidurongi teenuse osutaja leidmiseks korraldama riigihanke.

Kohus tunnistas Tallinna vanalinnas lõbusõidurongi teenuse osutaja leidmiseks riigihanke korraldamata jätmise õigusvastaseks, selgub kohtulahendist.

Tallinna kesklinna vanema korraldusega korraldati mullu augustis vanalinnas lõbusõidurongi teenuse osutamiseks avalik enampakkumine. Tähtajaks esitati kaks pakkumust – FunnyPark OÜ ja OÜ Rosemarie, mõlemad pakkumused olid nõuetele vastavad. Komisjon tunnistas võitjaks FunnyPark OÜ, kes sai rohkem punkte.

Seejärel esitas OÜ Rosemarie Tallinna Kesklinna valitsusele protesti, mille Kesklinna vanem jättis rahuldamata. 2017. aasta septembris tunnistati enampakkumise võitjaks FunnyPark OÜ, millega otsustati sõlmida teenuse osutamise leping viieks aastaks.

Kuid seejärel esitas OÜ Rosemarie vaide, mistõttu tunnistatigi linnavalitsuse varasem korraldus 2017. aasta 15. novembril kehtetuks ning kohustati Tallinna transpordiametit koostöös Tallinna ettevõtlusameti ja Tallinna Kesklinna valitsusega töötama välja objektiivsed ja läbipaistvad tingimused lõbusõidurongi teenuse pakkumiseks ning aitama vastava korralduse eelnõu linnavalitsusele vastuvõtmiseks tänavu 10. jaanuaril.

FunnyPark OÜ esitas riigihangete vaidluskomisjonile (VAKO) vaidlustuse Tallinna linnavalitsuse ja Tallinna kesklinna vanema korralduste kehtetuks tunnistamiseks osas, millega kinnitati kolmanda isiku pakkumus hanketingimustele vastavaks. VAKO jättis mullu detsembris FunnyPark OÜ vaidlustuse läbi vaatamata, sest see oli esitatud tähtaega rikkudes ja riigihangete seadus ei näe ette tähtaja ennistamise võimalust.

Kohus leidis, et kuna linn jättis õigusvastaselt hanke korraldamata, on linna 2017. aasta 15. novembri korraldus õiguspärane ja kaebus on ülejäänud osas perspektiivitu.

FunnyPark OÜ ei saavuta kohtu hinnangul eesmärki sõlmida vastustajaga enampakkumise menetluses lõbusõidurongi teenuse osutamise leping. Tallinna linnalt mõisteti FunnyPark OÜ kasuks välja menetluskulu 670 eurot. Muus osas jäid menetlusosaliste menetluskulud nende enda kanda.

Rahuldamata jäi kaebaja nõue VAKO otsuse tühistamiseks. VAKO jättis õiguspäraselt vaidlustuse läbi vaatamata, kuna see oli esitatud tähtaega rikkudes ja riigihangete seadus ei näe ette tähtaja ennistamise võimalust.

Riigihangete seaduse järgi on teenuste hankelepingu eeldatav maksumus teenuste osutamise maksumus ühes kuus korrutatuna 48.

Tallinna linn ei määranud kindlaks lepingu kogumaksumust, kuid määras pakkumise alghinnaks 1085 eurot kuus ja teenuse osutamise tähtajaks viis aastat. Pakkumise alghinna korrutamisel 48, on lepingu eeldavaks maksumuseks 52 080 eurot, mis on enam kui kehtestatud riigihanke piirmäär 40 000 eurot.

Tallinna halduskohtu otsus ei ole jõustunud ja selle peale võib esitada apellatsioonkaebuse 10 päeva jooksul Tallinna ringkonnakohtule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles