Fotod: meremuuseum avab vabariigi aastapäeval näituse sajast laevast

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

24. veebruari hommikul kell kaheksa avatakse Lennusadamas Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud näitus «100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018».

Meremuuseumi uus näitus jutustab sada erakordset lugu Eesti laevadest, mis peegeldavad Eesti riigi pöördelist käekäiku sünnist kuni 100. aastapäevani. «Lisaks esinduslikule laevamudelite väljapanekule saab näha ja kuulda spetsiaalselt näituse jaoks salvestatud intervjuusid inimestega, kes on seotud mõne väljavalitud saja laeva looga, arhiivikaadreid, audiolugusid ning faktitäpseid tekste, mida illustreerib rikkalik pildimaterjal,» lubas meremuuseumi juht Urmas Dresen.

Iga aastat perioodil 1918–2018 tähistab näitusel üks laev, millega seoses on just sel aastal toimunud märgiline sündmus. See võib olla laeva valmimise või hukkumise aasta, kuid ka Eesti lipu all üle ekvaatori sõitmine, Rootsist Ameerika Ühendriikidesse põgenemine või Tallinnast lähtuvate kruiisireiside alustamine Läänemerel. Esindatud on kõikvõimalikud alused – reisilaevad, sõjalaevad, kaubalaevad, purjekad, aurikud, jõelaevad jne. Näitus on ühtlasi kummardus noil tähenduslikel laevadel töötanud, õppinud või reisinud inimestele.

Muuseumi avanädalavahetuse mõlemal päeval toimuvad ekskursioonid eesti ja vene keeles, näha saab Eesti Kultuurfilmi ringvaadet «Laev pudelisse» (1939) koos legendaarse kapteni Hermann Tõnissooga, Tondiraba huvikooli õpilased näitavad laevamudelite valmistamist ja MTÜ Minimaailm tutvustab mudelihuvilistele oma tegemisi. Meisterdada saab ka logiraamatuid ja sinimustvalgeid lipukette, voltida ja värvida paberist laevu ning teha mereteemalisi käemaalinguid. Avatud on allveearheoloogia elamustuba, kus saab enda joonistatud kala digiakvaariumisse ujuma lasta. Laupäeval astub üles ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhendamisel ning pühapäeval toimuvad põhjalikumad kuraatorekskursioonid ja esineb tantsurühm Vabajalg.

Näitus jääb avatuks 13. jaanuarini 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles