Jaak Juske videoekskursioon Eesti Vabariigi sünniradadel

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Juske räägib Eesti Panga hoonest.
Jaak Juske räägib Eesti Panga hoonest. Foto: Pilt videost

Ajaloolane Jaak Juske rääkis Postimehele Eesti Vabariigi sünniga seotud paikadest Tallinnas.

Juske ekskursioon algab Gonsiori ja Laikmaa tänavate nurgal endisel Eesti Kunstiakadeemia krundil, kus täna laiub autoparkla. 19. sajandi lõpus asus seal uhke paekivihoone, kus alguses tegutses vene tütarlastegümnaasium. Tsaariaja lõpus kolis koolimajja Tallinna Kunsttööstuskool. Sadakond aastat tagasi oli kooli juhiks oli Konstantin Pätsi noorem vend Voldemar Päts. Koolimaja taga asus väike puust hoone, kus enne vabariigi väljakuulutamist varjas ennast Päästekomitee kuulus kolmik: Konstantin Päts, Jüri Vilms ja Konstantin Konik.

Estonia teatrimaja võib Juske sõnul pidada Eesti kultuuriliseks nurgakiviks. Kui 1917. aastal võimu haaranud enamlased ajasid Toompeal Maapäeva laiali, kogunesid Maapäeva saadikud Estonia teatrisaali kohal olevates ruumides koos käinud Haritlaste Klubis. Just siin tehti otsus kuulutada välja iseseisev Eesti Vabariik.

Kolmas peatuspaik on Eesti Panga hoone ees. 24. veebruari 1918 pärastlõuna tuli Eesti rahvusväeosade kaitse all siia kolmeliikmeline Päästekomitee, mis andis just selles majas välja oma esimesed päevakäsud. Ja just siin nimetati ametisse Eesti Vabariigi esimene ajutine valitsus Konstantin Pätsi juhtimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles