Fotod ja video: esimesed õnnelikud pääsesid Pranglilt jäävangist (11)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õhuväe kopter Robinson R-44 toimetas täna õhtul esimesed Prangli saarele lõksu jäänud inimesed Viimsi vallas asuvasse Leppneeme sadamasse. Esimesed jäävangist päästetud jõudsid mandrile pärast kella 16.

Kuna laevaliiklus on raskete jääolude tõttu Prangli ning mandri vahel katkenud, esitas Viimsi abivallavanem õhuväe ülemale taotluse, milles palus kopteriga appi tulla. Viimsi valla kinnitusel taotlus ka rahuldati ning üsna pea alustas õhuvägi ka sõitu Prangli poole.

Esimese lennuga saabusid Leppneeme sadamasse kaks täiskasvanut ning kaks last. Kõigepealt oli lootus saarelt pääseda juba eile, kuid siis selguski, et raskete ilmastikuolude tõttu see plaan siiski õnneks ei lähe. Esimeste seas kopteriga mandrile pääsenud isa väikese lapsega tunnistas, et see oli nende esimene kopterireis.

Leppneeme sadamas marutab karm tuul ning koos väljas valitsevate miinuskraadidega teeb see pikka aega väljas viibimise peaaegu võimatuks.

Abivallavanem Margus Kruusmägi palus õhuväge appi, sest Muuga lahes on raskete jääolude tõttu katkenud laevaliiklus liinil Leppneeme-Kelnase ning seetõttu peatunud ka reisijate ning kaupade vedu Prangli saarele.

«Et tagada Prangli saarele jäävangi jäänud elanike ja nende külaliste äravedu saarelt, palume teostada kopteriga Robinson kuni 5-6 lendu marsruudil Prangli-Leppneeme sadam,» kirjutati taotluses.

Laevaliiklus seiskus juba 24. veebruaril, mil laeval ilmnes tehniline rike. See sai valla sõnul lahendatud eile, kuid rasked ilmastikuolud (sh tugevad tuuled) ei võimaldanud täna laevaliiklust taastada.

Viimsi valla kommunikatsioonijuhi Elis Tootsmani sõnul teeb õhuväe kopter täna lende vastavalt vajadusele ning nii palju, kui inimesi jäävangist on vaja ära tuua. Seda, kui palju see Viimsi vallale maksma võiks minna, pole hetkel veel teada. «Meie esimene eesmärk on inimesed saarelt ära saada ning seda hoolimata sellest, mitu lendu selleks tuleb teha ja kui suureks maksumus kujuneb,» selgitas Tootsman.

Kella 15.00 paiku kinnitas õhuväe teabeohvitser Alar Laats, et operatsioon on alanud ning kopter juba ka Ämarist lendu läinud. «Lend Ämarist Pranglile võtab aega umbes 35 minutit. Jõudnud Pranglile, toimetab kopter inimesed Leppneeme sadamasse, tehes selleks 5-6 edasi-tagasi lendu,» selgitas Laats.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles