Uurimislaeva Mare juubeliks antakse välja postmark

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Vello Mäss uurimislaeva Mare pardal.
Kapten Vello Mäss uurimislaeva Mare pardal. Foto: Erik Prozes

5. aprillil ilmub postmark, mis tähistab 50 aasta möödumist Eesti Meremuuseumi uurimislaeva Mare ehitusest.

Margiga kaasneb 1. päeva ümbrik ja postkaart (maksimumkaart). Komplekti on kujundanud meremuuseumi kunstnik Roman Matkiewicz.

«Margi ilmumine just nüüd on märgilise tähendusega, kuna Mare läheb sel kevadel vastu oma viimasele hooajale merel,» avaldas meremuuseumi direktor Urmas Dresen. «Sügisel leiab Mare endale koha teiste muuseumilaevade hulgas kail ning jääb avatuks kõigile huvilistele.»

Margi ja ümbriku visand.
Margi ja ümbriku visand. Foto: Roman Matkiewicz

1968. aastal Nõukogude Liidus kalatraaleriks ehitatud mootorlaev Mare paigutub meremuuseumi näitusel «100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018» aastasse 1983, mil muuseum võttis aluse kasutusele uurimislaevana.

Mare kapten on allveearheoloog Vello Mäss, kelle juhtimisel avastatud tuntumad laevavrakid on soomuslaev Russalka, reisilaev Vironia, ujuvmajakas (tulelaev) Hiiumadal, jäämurdja Pjotr Veliki, mootorpurjekas Jaen Teär jpt. Kokku on Mare töö tulemusel koostatud vrakiregistris üle 1000 uppunud laeva, lennuki, ajaloolise ankru ja eestlaetava suurtüki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles