Tallinn püstitab kirjanik Jaan Krossile mälestusmärgi

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kross.
Jaan Kross. Foto: Raigo Pajula

Tallinn püstitab linna aukodanik Jaan Krossi 100. sünnipäevaks kirjanikule mälestusmärgi. 

Otsus, püstitada mälestusmärk Tallinna linna aukodanikule ja ühele Eesti olulisemale kirjanikule, leidis volikogus üksmeelse toetuse. 

«On märkimisväärne, et Jaan Krossi isik loob üksmeelt tänase linnavolikogu erinevate poolte vahel,» sõnas Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart.

«Jaan Kross on oma romaanidega aidanud tutvustada, taasavastada Eesti ajalugu kogu selle kirevuses, lisas Tallinna Linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni aseesimees Jaak Juske. «Nii on tema enda mälestamine oluline kogu Tallinna ja Eesti jaoks.»

Jaan Kross sündis Tallinnas ning õppis Jakob Westholmi Gümnaasiumis. 1938. aastal astus ta Tartu Ülikooli õigusteaduskonda, kus õppis kuni 1944. aastani. Ülikooli ajal astus ta Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmeks. 

1954. aastal hakkas Kross professionaalseks kirjanikuks. Oma kirjanduslikku karjääri alustas ta luuletajana, läks hiljem üle proosale ning sai tunnustatud ajalooromaanide loojaks. Viimasel ajal oli ta keskendunud mälestusraamatute kirjutamisele. Kross on esitati mitu korda Nobeli kirjandusauhinna kandidaadiks.

Kirjanik suri 27. detsembril 2007. aastal, ta on maetud Rahumäe kalmistule.

Kirjanikule pühendatud mälestusmärk valmib 2020. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles